22.6 C
Craiova
luni, 20 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljDecât profesor titular, mai bine căpşunar

Decât profesor titular, mai bine căpşunar

Zeci de dascăli doljeni îşi iau concediu fără plată pe o perioadă de un an şi renunţă la munca la catedră pentru a-şi găsi un job mai bine plătit în străinătate. Sindicaliştii din învăţământ susţin că numărul cererilor de concedii fără plată va creşte odată cu începerea anului şcolar, când un tânăr titular nu va mai fi motivat să muncească pentru maximum 500 de lei pe lună…

41 de profesori doljeni au depus cereri de concediu fără plată pentru anul şcolar 2010 – 2011. Potrivit reprezentanţilor Inspectoratului Şcolar Judeţean (ISJ), majoritatea dascălilor care solicită concediu fără plată îşi caută joburi mai bine plătite în străinătate. „Motivele pentru care un dascăl alege să intre în concediu fără plată sunt personale sau pentru continuarea studiilor universitare sau postuniversitare. Cei mai mulţi profesori însă pleacă în străinătate pentru a munci. Cum mulţi dintre ei sunt profesori titulari, avem obligaţia să îi primim atunci când decid să revină la catedră“, a precizat Alexandrina Maria Năstase, inspector general adjunct la ISJ Dolj.  

Se aşteaptă un nou val de cereri pentru concedii fără plată  

Vechimea în muncă este un element care contează foarte mult atunci când o persoană din învăţământ decide să intre în concediu fără plată. La zece ani vechime, de exemplu, potrivit reprezentanţilor ISJ Dolj, un dascăl poate cere concediu fără plată pentru un an, motivând probleme personale, iar pentru studii – doi ani de concediu fără plată, cu posibilitatea prelungirii cu încă unul. Dascălii care au decis să se retragă din învăţământul doljean pentru un an şi să-şi încerce norocul dincolo de graniţele ţării provin atât din mediul rural, cât şi urban. „Până pe 1 octombrie, odată cu începerea anului universitar, ne mai aşteptăm la un nou val de cereri de concedii fără plată, având în vedere că mulţi dintre profesori vor să urmeze un master la zi“, a adăugat Alexandrina Maria Năstase.

„Înlocuirea profesorului titular cu un suplinitor nu este benefică“

Reprezentanţii sindicaliştilor din învăţământul doljean susţin că din această toamnă tot mai mulţi titulari vor renunţa la catedră, odată cu diminuarea drastică a salariilor. „Părăsirea catedrei pentru un job în străinătate este o problemă acută. În unele cazuri, salariile dascălilor vor fi diminuate cu până la 48%, iar preluarea decontării navetei de către consiliile locale aflate în imposibilitate de plată a transportului profesorului navetist va agrava şi mai mult situaţia angajatului din învăţământ. Un dascăl tânăr va rămâne cu maximum 500 de lei… Înlocuirea profesorului titular cu un suplinitor nu este o decizie benefică pentru nimeni, mai ales în învăţământul preşcolar sau primar, când continuitatea la clasă pentru un copil a unui dascăl este esenţială“, a precizat Constantin Rada, preşedintele Uniunii Sindicatelor Independente din Învăţământ Dolj. 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

13 COMENTARII