21.2 C
Craiova
miercuri, 1 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjLiga femeilor altruiste

Liga femeilor altruiste

În anul 1992 a luat fiinţă o ligă a femeilor, care a reunit mai multe doamne pline de pasiune şi dăruire. Dorinţa de a întinde o mână de ajutor celor aflaţi la nevoie este ceea ce le face pe membrele Ligii Femeilor Gorjene să-şi continue activitatea.

Modestia este una dintre caracteristicile doamnelor care fac parte din Liga Femeilor Gorjene „Aretia Tătărescu“, înfiinţată în 1992 de muzeograful Gabriela Neta Popescu. Liga „Aretia Tătărescu“ este singura organizaţie neguvernamentală şi apolitică din Gorj. Din cele 150 de membre de la început, acum au mai rămas fidele crezului lor doar 30. Liga „Aretia Tătărescu“ are ca scop desfăşurarea unor activităţi ce vizează responsabilitatea ce le revine femeilor în calitate de participante active la viaţa economică, socială, educativă şi culturală a ţării, precum şi drepturile de care beneficiază. „Încă de la început s-a mers pe ajutorarea prin acţiuni umanitare a persoanelor defavorizate, în special femei, copii, bătrâni. Activităţile organizaţiei se desfăşoară în domeniile: asistenţă socială, drepturile femeilor, educaţie, sănătatea femeii şi sănătatea reproducerii, tinere fete, violenţa împotriva femeii“, a declarat Gabriela Neta Popescu.

Aretia Tătărescu, mode-lul altruismului greu de găsit

Pentru majoritatea femeilor care fac parte din ligă, Aretia Tătărescu a fost modelul pe care l-au urmat în viaţă. Cu toate că în 1992 Gabriela Neta Popescu a înfiinţat liga, abia în anul 1995, după ce a luat legătura cu ultima moştenitoare a familiei Tătărescu, Sanda Tătărescu Negropontes, Liga Femeilor Gorjene a primit numele Aretiei Tătărescu. „Din tot ceea ce a făcut Aretia Tătărescu am învăţat că nu este suficient să fii bogat, trebuie să fii altruist. Ea a fost cel mai bun exemplu de dăruire, altruism, bunătate, inteligenţă, dar era şi o femeie modestă, căreia îi plăcea să se îmbrace în costum popular. Aretia Tătărescu a fost femeia care a iubit foarte mult judeţul Gorj. Ea l-a adus aici pe Constantin Brâncuşi şi cele trei magnifice opere ale sale: Masa Tăcerii, Poarta Sărutului şi Coloana Infinitului“, a povestit preşedinta Ligii Femeilor Gorjene „Aretia Tătărescu“. Reprezentantele ligii îşi doresc să scoată femeia din umbră şi să convingă tinerele să se implice în viaţa societăţii din care fac parte. Nu fac politică şi consideră că femeia poate ajunge într-o funcţie graţie inteligenţei şi priceperii sale.

Inteligenţă şi creativitate

Din ligă mai fac parte Zoia Cârlugea, Corina Văcăroiu, Diana Gaiţă şi multe alte doamne pline de iniţiativă. Corina Văcăroiu este secretarul ligii. „Este dedicată şi pasionată, o femeie cu principii şi care luptă pentru cele în care crede. O văd viitoarea preşedintă a ligii“, a spus Gabriela Neta Popescu. În fiecare an Liga Femeilor Gorjene „Aretia Tătărescu“ îi vizitează pe bătrânii de la căminul Dobriţa, ducându-le daruri. De asemenea, alături de femeile din ligă, pe bătrâni îi vizitează şi membrii Coralei „Măiastra“ a Bisericii Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel din Târgu Jiu: „Este un obicei la care nu vom renunţa. În fiecare an ne aşteaptă bătrânii şi nu îi vom dezamăgi. Am ajutat o tânără care fusese vândută în străinătate să se reintegreze în societate. De asemenea, am mai ajutat 17 fete să se întreţină singure. Încercăm să facem bine“, a mai spus Gabriela Neta Popescu. Preşedinta ligii este muzeograf specialist în carte veche la Muzeul Judeţean „Alexandru Ştefulescu“ din Gorj.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS