10.3 C
Craiova
sâmbătă, 11 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjCasele construite pentru sinistraţi, transformate în locuinţe sociale

Casele construite pentru sinistraţi, transformate în locuinţe sociale

În urma alunecărilor de teren din primăvara anului 2006, Guvernul României a alocat fonduri pentru construirea a peste 100 de imobile destinate sinistraţilor gorjeni din comunele Roşia de Amaradia şi Albeni, ale căror locuinţe fuseseră înghiţe de pământ. La mai bine de patru ani de la alunecările de teren, unele imobile sunt nelocuite.

Casele pentru sinistraţi au fost construite la Câmpu Mare, comuna Albeni, şi la Cojani, oraşul Târgu Cărbuneşti, şi au fost date în folosinţă în anul 2007. Vreme de cinci ani, familiile de sinistraţi din satul Seciurile, comuna Roşia de Amaradia – acolo unde în mai 2006 au fost distruse peste 150 de case din satul Seciurile – şi familiile din Albeni nu au voie să înstrăineze imobilul. Pentru că unele case construite din fonduri de la guvern nu sunt nici în prezent locuite de sinistraţi, primarii din Albeni şi Târgu Cărbuneşti au decis să le dea asistaţilor social şi persoanelor fără locuinţă. La Cojani sunt 58 de case, dintre care doar 34 sunt folosite. Edilul oraşului Târgu Cărbuneşti, Mihai Mazilu, a declarat că a constituit o comisie care a mers în teren şi a analizat situaţia sinistraţilor: „La noi, la Cojani, sunt 58 de case, dintre care 34 sunt locuite şi folosite. Dintre acestea, doar 24 sunt folosite permanent, restul – doar sezonier. Guvernul a zis că sunt pentru sinistraţi, pentru oameni cu probleme. După ce trec cei cinci ani, adică la anul, voi face tot posibilul să le dau unor oameni care au nevoie de o casă. Nu aş vrea ca sinistraţilor să le treacă prin cap să le vândă“, a afirmat Mihai Mazilu. Liviu Cotojman, primarul comunei Roşia de Amaradia, nu este de acord cu decizia edililor din Albeni şi Cărbuneşti: „Dacă nu s-au mutat în casele construite de guvern nu înseamnă că au bani, ci, din contră, sunt prea săraci ca să trăiască la Cojani. Stau aici, la Seciurile, pentru că mai au o găină sau un animal şi au unde-l creşte“.

La Câmpu Mare nu au apă

La Albeni-Câmpu Mare au fost construite aproape 50 de case pentru sinistraţii de la Seciurile. Edilul din Albeni, Dumitru Cornea, crede că sinistraţii îşi folosesc imobilele primite de la guvern pe post de case de vacanţă.
„Am constituit o comisie care va analiza situaţia, pentru că am semnale din teritoriu că aceşti cetăţeni şi-au refăcut casele din Roşia de Amaradia, iar cele din comuna Albeni sunt case de vacanţă şi cazurile sociale nu beneficiază de ele. Sunt case care nu au fost călcate niciodată, nedeschise“, a declarat primarul din comuna Albeni, Dumitru Cornea. Cu toate că locuiesc de ani buni la Albeni, în noile case construite de guvern la Câmpu Mare, după ce au fost strămutaţi, localnicii nu au apă curentă, gaze, iluminatul public este problematic, iar de asfalt şi canalizare nici nu mai poate fi vorba.
O altă problemă a localnicilor de aici este aceea că, deşi în sat există o şcoală, clădirea nu poate fi folosită de elevi pentru că Primăria Albeni nu are bani să o mobileze corespunzător. Zilnic, zecile de elevi din Câmpu Mare merg cu microbuzul la Şcoala din Rudărie şi se întorc pe jos mai bine de doi kilometri.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS