10.3 C
Craiova
sâmbătă, 11 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjDouă primării din Gorj au preluat spitalele orăşeneşti

Două primării din Gorj au preluat spitalele orăşeneşti

Doar doi primari din judeţul Gorj au semnat protocolul de predare-primire al unităţilor medicale cu paturi, în ciuda faptului că în judeţ există opt spitale.

Primarii din Târgu Cărbuneşti şi Rovinari au semnat protocoalele de primire-predare a spitalelor orăşeneşti din cele două localităţi. Primarul Mihai Mazilu a anunţat, că încă de pe 17 iunie a semnat protocolul de predare-primire a Spitalului Orăşenesc Târgu Cărbuneşti, cu toate că şi această unitate spitalicească are datorii, dar nesemnificative: „Cum să nu iei în primire asemenea spital precum cel de la Cărbuneşti. Chiar şi Streinu Cercel a spus că este cel mai modern spital din Oltenia. Am semnat de dimineaţă (ieri joi dimineaţă – n.r.). Actul de sănătate este oglinda comunităţii. Spitalul Cărbuneşti are 18 localităţi arondate, aşa că aş vrea să îi cer domnului Călinoiu să primim bani şi de la aceste alte localităţi. Nu pot susţine şi finanţa spitalul din bugetul Primăriei Târgu Cărbuneşti“, a spus edilul Mihai Mazilu. Şi Primăria Rovinari a semnat protocolul de predare-primire a spitalului orăşenesc în această săptămână, în prezent trecându-se la analiza economică a situaţiei unităţii spitaliceşti. Spitalul Rovinari înregistrează datorii de peste 300.000 de lei. Dănuţ Dumitrelea, medicul şef al Secţiei Chirurgie a Spitalului Rovinari, a declarat că speră ca prin preluarea unităţii medicale de către primărie, actul medical să se îmbunătăţească: „Sperăm să fim ajutaţi în ceea ce priveşte utilităţile, o mai bună dotare, o mai bună igienizare. Procesul de descentralizare este binevenit“. „După efectuarea analizei financiare a spitalului se va constitui consiliul de administraţie, care va încerca să rezolve problemele unităţii. Printre acestea se numără şi aceea cu Casa Judeţeană a Asigurărilor de Sănătate, care nu acceptă decontarea tuturor serviciilor medicale prestate“, a afirmat Constantin Podaru, administratorul Primăriei Rovinari.

Preluare fără datorii

Majoritatea edililor din Gorj nu vor să preia spitalele până nu li se vor şterge datoriile de zeci de milioane de lei. În acest caz se află trei unităţi medicale cu paturi din judeţ, restul de cinci neavând nici un fel de datorii. Spitalul Judeţean Târgu Jiu are datoriile cele mai mari, şapte milioane de lei, dintre care patru milioane de lei reprezintă debite istorice. De asemenea, Spitalul TBC de la Dobriţa are debite de 1,5 milioane de lei, din care datoria istorică este de 1,2 milioane de lei. „Suntem de acord cu descentralizarea şi cu preluarea spitalelor de către autorităţile locale, dar vrem ca aceste lucruri să se producă în condiţii foarte clare. Consider că legea nu rezolvă în mod corespunzător această trecere a spitalelor către administraţia locală“, a spus Ion Călinoiu, preşedintele Consiliului Judeţean Gorj.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU