10.9 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalBiserica îşi dezvoltă serviciile sociale

Biserica îşi dezvoltă serviciile sociale

La sediul Arhiepiscopiei Craiovei a avut loc ieri lansarea proiectului „Reţea teritorială de furnizori creştini de servicii sociale – Parteneri strategici în domeniul incluziunii sociale“.

Evenimentul şi-a propus să iniţieze contextul de lucru în care se vor regăsi alături reprezentanţi ai Sectorului Social-Filantropic şi Misionar şi ai altor sectoare eparhiale, protopopi şi preoţi care desfăşoară activităţi filantropice, dar şi reprezentanţi ai diferitelor instituţii publice sau private cu care Arhiepiscopia Craiovei lucrează în parteneriat, cu scopul de a elabora un Plan Strategic privind dezvoltarea serviciilor sociale din cuprinsul Arhiepiscopiei Craiovei.

Plan de dezvoltare pe şapte ani

Proiectul „Reţea teritorială de furnizori creştini de servicii sociale – Parteneri strategici în domeniul incluziunii sociale“ are o durată de implementare de doi ani şi are ca obiectiv general dezvoltarea capacităţii organizaţionale a Bisericii Ortodoxe Române (BOR) la nivelul Administraţiei Patriarhale şi a trei eparhii din BOR: Craiova, Iaşi şi Bucureşti, ca fază-pilot a unui plan pe şapte ani de dezvoltare a capacităţii sale la nivel naţional, astfel încât Biserica să devină un actor şi partener strategic puternic în domeniul incluziunii sociale, în România.
„Proiectul va stimula dezvoltarea, la nivelul eparhiilor-ţintă, a unui mod de lucru structurat şi integrat, ajutându-le să-şi dezvolte o strategie de acţiune socială realistă şi să-şi eficientizeze instrumentele de implementare a acestei strategii. Acestea vor deveni un model în intervenţia ulterioară a federaţiei, ce îşi doreşte replicarea la nivel naţional a celor mai bune practici identificate în cadrul prezentului proiect“, a declarat Cosmin Grigorescu, directorul executiv al Federaţiei Filantropia, în preambulul evenimentului.

Vor avea de câştigat persoanele dezavantajate

Corina Măraru, directorul IOCC România, a apreciat că „proiectul aduce eparhiilor şi implicit Arhiepiscopiei Craiovei cei mai buni practicieni din domeniul serviciilor sociale, al managementului financiar şi al strângerii de fonduri pentru a transfera abilităţile lor către specialiştii structurilor eparhiale care acţionează în domeniul social, în beneficiul persoanelor dezavantajate“.
La rândul său, părintele Adrian Stănulică, consilier social în cadrul Arhiepiscopiei Craiovei şi preşedinte al Asociaţiei Vasiliada, a admis că „intervenţia proiectului va aduce beneficii atât la nivelul sectorului social, prin întărirea capacităţii de a dezvolta serviciile sociale actuale şi de a iniţia altele noi, cât şi la nivelul parohiilor, prin încurajarea şi susţinerea activităţilor filantropice iniţiate de preoţii parohi“.
Proiectul „Reţea teritorială de furnizori creştini de servicii sociale – Parteneri strategici în domeniul incluziunii sociale“ este implementat de Organizaţia Internaţională pentru Caritate Creştin – Ortodoxă (IOCC) România, în parteneriat cu Federaţia Filantropia şi cu Patriarhia Română. Proiectul este cofinanţat de Fondul Social European (FSE), prin Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU