10.3 C
Craiova
sâmbătă, 11 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjSăpun natural la Târgul Meşterilor Populari de la Târgu Jiu

Săpun natural la Târgul Meşterilor Populari de la Târgu Jiu

La Târgu Jiu a fost deschis Târgul Meşterilor Populari din Oltenia, manifestare la care participă zeci de meşteri talentaţi. Anul acesta, târgujienii pot achiziţiona diverse produse tradiţionale printre care şi săpun natural, făcut manual, bun pentru cosmetică.

19 meşteri populari au venit la Târgu Jiu pentru a participa la Târgul Meşterilor Populari din Oltenia. Meşterii sunt cei care de-a lungul anilor au păstrat vie tradiţia meşteşugurilor populare, chiar dacă arta tradiţională nu este atât de rentabilă. Au venit din mai multe colţuri ale Olteniei, de la Vâlcea, din localităţi gorjene, din Olt. Constantin Manoli este din Vâlcea şi sculptează de ani de zile în lemn. Meşterul popular face linguri, furci frumos ornamentate sau diverse alte obiecte din lemn. Cel mai ieftin produs de la taraba sa este o lingură la 15 lei, iar cel mai scump – o furcă la 400 de lei.
„Anul acesta, la târg au venit mulţi meşteri care au obiecte variate. De la produse naturale din susan până la obiecte de lemn, ceramică, icoane, ţesături. Asta ne mulţumeşte şi ne spune că totuşi, în vremurile astea grele, arta populară rezistă“, a spus Pompiliu Ciolacu, directorul Palatului Copiilor şi organizator al târgului.

Săpun natural din cafea sau propolis

Târgujianca Veronica Dascălu este de profesie contabil, însă, de anul trecut, femeia şi-a descoperit o nouă pasiune: crearea lumânărilor sculptate. Ştiind că în luna mai se organizează Târgul Meşterilor Populari, Veronica Dascălu a decis să iasă pe piaţă cu ceva inedit. Aşa a luat naştere săpunul natural făcut manual. „Avem săpun cosmetic, bun pentru tratarea acneei. Tinerii îl caută cel mai mult. Mai avem săpun cu propolis, cu argilă, cu cafea sau cu iasomie. Este făcut manual, iar materialele pe care le folosesc le iau din marile magazine. Am găsit modul de preparare pe internet. Sunt un meşter popular mai modern“, a spus, râzând, Veronica Dascălu din Târgu Jiu. Preţurile săpunului natural nu sunt deloc piperate, variind de la un leu şi până la nouă lei. Săpunul cu propolis este bun pentru tenul sensibil sau pielea uscată, fiind hrănitor. Cele cu argilă sau cafea sunt utilizate în cazul tenului acneic, având un efect purificator. De asemenea, Veronica Dascălu creează şi lumânări decorative, făcute manual şi frumos colorate.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS