5.3 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024

Drăgan, arestat

Tânărul care l-a lovit pe bărbatul ce traversa strada prea încet a fost arestat preventiv, pentru 29 de zile, de Judecătoria Craiova. Deocamdată, acuzaţia vizează doar săvârşirea infracţiunii de ultraj contra bunelor moravuri şi tulburarea liniştii publice.

Craioveanul Gigi Cosmin Drăgan, de 22 de ani, a ajuns, în sfârşit, după gratii. Nu însă pentru lovituri cauzatoare de moarte, aşa cum era de aşteptat, ci pentru ultraj contra bunelor moravuri şi tulburarea liniştii publice.
Reamintim că, pe 2 aprilie, tânărul l-a bătut pe Pavel Rentea pentru că traversa strada prea încet. Victima a murit a doua zi la spital.

O nouă acuzaţie

După ce şi-au dat seama că varianta loviturilor cauzatoare de moarte nu ţine – cel puţin deocamdată -, procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Dolj par să fi trecut la „Planul B“, acela al găsirii unei alte acuzaţii pentru tânărul care l-a luat la bătaie pe pietonul prea lent. Încă de vineri seară, înainte ca victima să-şi dea ultima suflare, se făcea vorbire printre anchetatori de încadrarea juridică a faptei şi ca ultraj contra bunelor moravuri şi tulburarea liniştii publice. Sâmbătă, după ce autopsia nu a indicat că se poate stabili în această fază o legătură de cauzalitate între leziunile suferite de victimă şi decesul acesteia, procurorii s-au întors la vechiul plan de bătaie. Numai că pentru noua încadrare era nevoie de mai mulţi martori. Iar aceştia cam lipseau, pentru că mulţi dintre cei care văzuseră ce se întâmplase au dat înapoi atunci când s-a pus problema să dea o declaraţie în faţa procurorului.
În criză de martori, Parchetul a cerut ajutorul poliţiei, care a solicitat inclusiv sprijinul presei, pentru a oferi imagini de la faţa locului. Pe baza acestor imagini, poliţiştii au identificat mai multe persoane care să dea detalii despre cele întâmplate. Pe baza depoziţiilor acestor martori s-a conturat noua acuzaţie.
Marţi după-amiază, procurorul a dispus prin ordonanţă începerea urmăririi penale şi reţinerea pentru 24 de ore a lui Drăgan pentru ultraj contra bunelor moravuri şi tulburarea liniştii publice. Ieri-dimineaţă, după o scurtă audiere a învinuitului, procurorul a propus Judecătoriei Craiova arestarea preventivă a lui Drăgan.

Judecătoria a arestat, urmează tribunalul…

Procurorii au considerat că atitudinea lui Gigi Cosmin Drăgan a scandalizat atât de multă lume încât se impune arestarea acestuia.
„În cazul infracţiunii de ultraj contra bunelor moravuri şi tulburarea liniştii publice, este necesar să se constate că acţiunea făptuitorului a scandalizat, a revoltat un număr considerabil de persoane. Ancheta cu privire la această infracţiune a durat câteva zile deoarece a fost nevoie să fie identificate şi audiate mai multe persoane. Abia după ce a fost audiat un număr mare de martori, s-a considerat că există probe suficiente privind săvârşirea acestei infracţiuni“, a precizat pentru Gazeta de Sud procurorul Magda Bădescu, purtătorul de cuvânt al Parchetului de pe lângă Tribunalul Dolj.
Potrivit unor surse din rândul anchetatorilor, la baza propunerii de arestare a procurorilor ar sta peste zece depoziţii ale unor martori care s-au arătat scandalizaţi cu privire la fapta lui Drăgan. În plus, procurorii au adăugat la dosar şi documente care să ateste faptul că acesta nu e chiar uşă de biserică. Dimpotrivă, el are chiar şi antecedente penale, fiind condamnat cu zece luni în urmă, de Tribunalul Gorj, la doi ani de închisoare pentru complicitate la furt.
Evaluând probele, Judecătoria Craiova a decis ieri să emită pe numele lui Drăgan un mandat de arestare pentru 29 de zile. Apărătorul învinuitului a formulat deja recurs, care se va judeca în termen de trei zile la Tribunalul Dolj.

Ancheta continuă

În paralel cu ancheta pentru noua acuzaţie, vor continua în acelaşi dosar şi cercetările pentru loviri sau vătămări cauzatoare de moarte, principalul cap de acuzare împotriva lui Gigi Cosmin Drăgan. În acest sens, Parchetul de pe lângă Tribunalul Dolj aşteaptă rezultatul examenelor complementare efectuate de medicii legişti, în vederea finalizării raportului medico-legal privind moartea lui Pavel Rentea. Aceste examene complementare histo-patologice la care sunt supuse probe de ţesut recoltate din diferite organe ale victimei pot fi în măsură să dovedească legătura de cauzalitate căutată de procurori. Ele nu vor fi însă gata mai devreme de trei săptămâni.

Respect obţinut cu pumnul

Iată câteva dintre elementele avute în vedere de magistraţii Judecătoriei Craiova pentru emiterea mandatului de arestare pe numele lui Gigi Cosmin Drăgan: „Instanţa a reţinut că fapta pentru care inculpatul este cercetat prezintă pericol social ridicat, respectiv pericol concret pentru ordinea publică, ţinând cont de modalitatea în care a desfăşurat activitatea infracţională, respectiv acostarea şi lovirea în mod repetat, fără nici un motiv, pe stradă, într-o zonă dens circulată, a unei persoane de 62 de ani, în prezenţa unui minor de şase ani“.
Potrivit Judecătoriei Craiova, periculozitatea socială a faptei mai ţine şi „de valorile lezate, de rezonanţa faptelor comise şi de sentimentul de insecuritate provocat în rândul societăţii“.
„A fost avută în vedere şi atitudinea inculpatului de indiferenţă, de sfidare a comunităţii locale, de prevalare a propriului interes faţă de interesul public“, se mai arată în motivarea instanţei.
Judecătorul care a decis arestarea preventivă a lui Gigi Cosmin Drăgan a reţinut şi că „fapta inculpatului de a se impune cu pumnul şi de a-i obliga pe această cale pe concetăţeni să-i acorde respect nu poate decât să inspire teamă în rândul comunităţii din care acesta face parte“.

Sancţiune

Ultrajul contra bunelor moravuri şi tulburarea liniştii publice este sancţionat de art. 321 din Codul Penal, după cum urmează:
„Fapta persoanei care, în public, săvârşeşte acte sau gesturi, proferează cuvinte ori expresii, sau se dedă la orice alte manifestări prin care se aduce atingere bunelor moravuri sau se produce scandal public, se pedepseşte cu închisoare de la trei luni la doi ani sau cu amendă.
Dacă prin fapta prevăzută în alin. 1 s-a tulburat grav liniştea publică, pedeapsa este închisoarea de la şase luni la cinci ani“.

 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

128 COMENTARII