10.9 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalVoinescu: Un sistem politic bipolar ar însemna instaurarea celei mai sinistre oligarhii

Voinescu: Un sistem politic bipolar ar însemna instaurarea celei mai sinistre oligarhii

Deputatul democrat-liberal Sever Voinescu susţine că sistemul bipolar, cu două partide, unul de stânga şi altul de dreapta, ar fi dăunător pentru că ar instaura oligarhia, astfel că România redusă la PSD şi PNL „ar fi condusă de Vântu şi Patriciu, iar eventualul lor conflict ar fi singura competiţie“.

„Două partide mari ar însemna, în România, instaurarea celei mai sinistre oligarhii, în care liderii celor două partide s-ar înţelege între ei imediat şi ar distorsiona competiţia, adică tocmai condiţia care aduce performanţă sistemului bipolar. România bipolară ar fi o Românie căzută ireversibil în mâna unei găşti împărţite în două, care ar mima spre folos mutual jocul putere versus opoziţie“, subliniază Voinescu, pe blogul său.
Democrat-liberalul se referă, în continuare, la faptul că PNL şi PSD „acceptă susţinerea aceloraşi moguli“ şi se arată stupefiat de lipsa totală de reacţie a PNL atunci când presa a dezvăluit că, într-o campanie electorală, Dinu Patriciu a sponsorizat „din greu“ candidatul PSD şi nu pe cel al liberalilor.
„Domnul Patriciu, sigur pe sine, a recunoscut imediat că aşa a fost. PNL a tăcut chitic, umilit. Liderii săi au bâlbâit ceva despre libertatea oricui de a face ce vrea cu banii săi. România redusă la două partide precum sunt PSD şi PNL este, de fapt, România condusă de domnii Vântu şi Patriciu, iar eventualul lor conflict ar fi singura competiţie reală. Dar până şi Domniile lor pot cădea la înţelegere, aşa cum am văzut“, scrie Voinescu, precizând că acum existenţa PD-L face imposibil un astfel de scenariu. „Dar dacă ar fi existat doar două partide, adică un PSD mai mare decât este acum şi un PNL mai mare decât este acum, iar PD-L nu ar fi existat, e uşor să ne imaginăm cum ar fi arătat sistemul statului nostru“, continuă democrat-liberalul.
Sever Voinescu apreciază că actualul sistem politic, cu două partide mari şi două mai mici, în care există multe posibilităţi de aşezare a ecuaţiei „putere – opoziţie“ şi în care „mai mulţi stau cu ochii pe mai mulţi“, este cel mai potrivit în România. „Este, totuşi, mult mai dificil să controlezi patru partide decât două, aşa că şansa unei oligarhizări este mai mică. Sigur, nici o mărire a numărului de partide parlamentare nu ar fi de dorit, dar o micşorare a acestui număr ar dăuna grav democraţiei noastre şi capitalismului nostru“, susţine Voinescu, adresându-se apoi cititorilor săi şi rugându-i să nu-i spună că în România nu există democraţie şi capitalism. „Atâta cât există, nu ar mai fi deloc dacă sistemul nostru politic va deveni bipolar“, crede el.
De altfel, Voinescu explică pe blogul său că, deşi în urmă cu câţiva ani era un susţinător al bipolarismului politic, a realizat, odată ce a trecut în lumea politică reală, cât de dăunător pentru România ar fi acest sistem.
„Am reflectat mai mult şi am înţeles de ce un astfel de sistem merge în context anglo-american sau mergea în contextul vest-german. Am înţeles că sistemul bipolar, în care responsabilităţile politice sunt cât se poate de clare şi poziţia fiecăruia dintre cele două partide reflectă exact ceea ce au vrut alegătorii (..) merge numai într-o anumită paradigmă etică. Şi anume, în lumea în care competiţia este suprem valorizată, în societăţile în care oamenii ştiu că măsura adevărată a lucrurilor în economie sau în politică este dată de competiţia onestă şi continuă. Or, în România, instinctul de competiţie este puternic ocultat de instinctul profund şi insidios al blatului“, susţine deputatul PD-L.
În opinia lui Voinescu, „aluatul general“ al poporului român face ca doi oameni aflaţi în concurenţă să prefere instinctual să se înţeleagă între ei, să facă un aranjament ori să cadă la pace. „Există, desigur, şi excepţii, dar regula e chiar asta: mai bine blătuim decât să ne întrecem pe bune“, este concluzia deputatului PD-L.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

2 COMENTARII