10.9 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjProces pentru Rânca

Proces pentru Rânca

Constantin Mihuţescu, edilul din Baia de Fier, a apelat la o casă de avocatură din Bucureşti pentru a da în judecată Primăria Novaci şi Oficiul de Cadastru şi Publicitate Imobiliară Gorj pentru stabilirea graniţei de la Rânca.

Edilul din Baia de Fier, Constantin Mihuţescu, a contactat o casă de avocatură din Bucureşti care să reprezinte primăria în instanţă în procesul pentru delimitarea graniţei din zona montană Rânca. Mihuţescu a declarat că, în prezent, avocaţii studiază documentele pe care primarul le-a pus la dispoziţie pentru a pregăti acţiunea în instanţă. Primăriile din Novaci şi Baia de Fier îşi dispută de mai mulţi ani graniţa la Rânca, zonă pe care o administrează în comun. Interesul faţă de localitate a crescut în special după anul 2000, odată cu sporirea potenţialului turistic şi construirea câtorva sute de pensiuni, hoteluri şi cabane la cota 1650. Implicit, au crescut şi sumele pe care autorităţile locale le percep ca taxe pe imobile şi pentru concesionarea de parcele. De asemenea, mai există şi taxele aferente utilităţilor. Totodată, investiţiile în dezvoltarea localităţii Rânca vor continua în acest an, când vor fi finalizate instalaţia de telescaun şi sistemul de canalizare, iar zona va deveni şi mai atractivă din punct de vedere turistic.

Miza e mare: 656 de hectare de teren

Constantin Mihuţescu nu a apelat întâmplător la avocaţi din Bucureşti. Miza viitorului proces este uriaşă, având în vedere că autorităţile din Baia de Fier revendică spre administrare nu mai puţin de 656 de hectare de teren. Prefectura Gorj a încercat să soluţioneze pe cale administrativă problema identificării şi delimitării hotarului dintre Novaci şi Baia de Fier, prin înfiinţarea unei comisii. Recent însă, demersul comisiei s-a împotmolit la Oficiul de Cadastru şi Publicitate Imobiliară, care a ezitat să tranşeze problema graniţei de la Rânca şi i-a trimis practic pe edilii celor două localităţi în faţa judecătorilor. Oficiul de Cadastru a decis ca, până la lămurirea litigiului în instanţă, graniţa dintre cele două localităţi montane în zona Rânca să fie cea stabilită în conformitate cu Legea nr. 2 din 1968, privind delimitarea administrativă a teritoriului României. Şefii Primăriei din Baia de Fier deţin o hartă, de la Institutul Naţional de Geodezie, conform căreia graniţa administrativă nu este cea actuală: „Harta nu a fost luată în considerare de cei de la Cadastru şi nu mai are rost să comentăm ce s-a întâmplat. Nu au vrut să dea o soluţie fermă, dar mergem la instanţă şi cei de acolo nu au cum să nu ţină cont de un document emis de statul român. Noi avem dreptul să administrăm cele 656 de hectare de teren. Am luat deja legătura cu o casă de avocatură din Bucureşti, să pregătim acţiunea în instanţă. Ăsta e drumul pe care am fost obligaţi să mergem“, a declarat Constantin Mihuţescu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

4 COMENTARII