27.8 C
Craiova
marți, 4 iunie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjS-a aruncat în apă după cruce ca să aibă mai mult noroc

S-a aruncat în apă după cruce ca să aibă mai mult noroc

Comuna Bengeşti-Ciocadia este singurul loc din judeţul Gorj unde se păstrează obiceiul salvării crucii aruncate de preot în apă în ziua de Sfânta Bobotează. An de an, bărbaţii se aruncă în apa râului Gilort, doar unul dintre ei ieşind cu crucea în mâini.

Localnicii din comuna Bengeşti-Ciocadia păstrează numeroase tradiţii, pe care le respectă an de an. De Bobotează, oamenii se adună pe malul râului Gilort şi asistă la slujba de sfinţire a apei, după care preotul aruncă sfânta cruce în râu. Este de datoria bărbaţilor să o scoată din apa foarte rece, mai ales că în această zi este „ger de îngheaţă pietrele“ sau „gerul Bobotezei“. Comuna Bengeşti-Ciocadia este singurul loc din Gorj unde se păstrează acest obicei. Localnicii cred că salvarea crucii le va aduce bunăstare şi îi va apăra de necazuri. „Eu am 54 de ani şi ţin minte că şi atunci când eram copil erau flăcăi care săreau după cruce în apa îngheţată. Acum doi ani a fost extrem de frig şi pe apă se formaseră bucăţi de gheaţă. Chiar şi aşa, tot a sărit un băiat după cruce. Nu o putem lăsa în apă!“, a spus Constantin Cepoi.  
Peste o sută de săteni, care asistaseră dis-de-dimineaţă la slujbă în biserica din Bălceşti, s-au adunat pe malul Gilortului. Procesiunea ducerii crucii la râu este un obicei de veacuri: fiecare sătean are în mână un buchet de busuioc, lumânări, iar de buchet leagă un săculeţ cu boabe de fasole, de grâu, de porumb şi câteva monede pentru ca în acest an să aibă noroc şi o recoltă bogată. Pe malul Gilortului, cei doi preoţi din Bălceşti au oficiat altă slujbă de sfinţire a apelor râului, iar sătenii au adus recipiente pe care le-au umplut cu apă. Imediat după slujbă, preotul paroh a aruncat crucea în apă. Doi tineri s-au avântat şi au încercat să o scoată la mal. Numai unul a ieşit învingător şi, tremurând, i-a dat crucea preotului. „Am vrut să sar şi anul trecut după cruce, însă m-am răzgândit chiar înainte de a o arunca preotul. Acum m-am hotărât imediat. Este bine să salvezi crucea, pentru că ai mai mult noroc. Te fereşte Dumnezeu de rele şi de boală“, a spus Daniel Buşu, de 29 de ani. Daniel este tatăl unui băieţel de doi ani. „Fiul meu o să fie mândru de mine! Nu ştie că am sărit după cruce. Din banii pe care i-am luat o să îi cumpăr ceva bun“, a mai spus tânărul.

Crucea te apară de rele

Marian Ciungu, de 23 de ani, este cel care, vreme de patru ani, se arunca în apa rece a Gilortului şi ieşea la mal cu sfânta cruce în mână. Anul acesta, norocul nu i-a mai surâs, însă tânărul crede că şi aşa Dumnezeu îl va feri de boli: „Se spune că, dacă scoţi crucea din apa râului, nu vei fi deloc bolnav. Aşa a fost în toţi aceşti ani: nu am răcit, nu m-am îmbolnăvit şi am avut noroc. Nu cred că mi se va schimba acest noroc acum. Cred în Dumnezeu şi o să mă apere mereu“, a spus Marian. Sătenii din Bălceşti spun că apa sfinţită îl apără de blesteme pe cel care o bea: „În dimineaţa de Bobotează mergem la biserică ţinând în mână un buchet de busuioc, lângă care mai punem lăstari de muşcate, plante verzi, apoi prindem un săculeţ în care fiecare pune boabe de grâu, porumb, orz şi ovăz, monede. Facem treaba asta pentru că vrem să avem un an bun, cu o recoltă bogată, noroc la bani şi sănătate“, a spus Lucreţia Cepoi, de 50 de ani. „Când este furtună mare, cu tunete şi fulgere, când ne temem de rele, când visăm urât, aprindem lumânarea din acest buchet de busuioc. Îl păstrăm lângă o icoană, în casă“, a povestit Maria Dincă, din Bengeşti-Ciocadia. După slujbă şi obiceiul salvării crucii din Gilort, localnicii se întorc cu apa sfinţită acasă şi stropesc viile şi pomii pentru a alunga răul din calea rodului.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU