5.3 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljTurism electoral de proporţii în Dolj

Turism electoral de proporţii în Dolj

Numărul doljenilor care au votat în afara localităţilor de domiciliu a fost atât de mare ieri încât rezerva de buletine de vot pentru secţiile speciale a fost epuizată înainte de ora 16.00.

Judeţul Dolj se afla ieri, la ora 13.00, pe locul doi în ţară ca număr al turiştilor electorali. La secţiile speciale din judeţ, destinate exclusiv celor care doresc să-şi exercite acest drept constituţional în afara localităţii de domiciliu, se prezentaseră până la ora menţionată 8.253 de alegători la scrutinul prezidenţial şi 7.467 pentru referendum, potrivit datelor de la Biroul Electoral Judeţean (BEJ).

Migraţie de votanţi către sate

Primele localităţi care au atras atenţia în Dolj cu privire la numărul neaşteptat de mare de alegători la secţiile speciale au fost comunele Predeşti şi Perişor.
În jurul orei 10.30, la Secţia specială de votare din Predeşti mai existau doar 10-15 buletine de vot din cele 100 repartizate iniţial, motiv pentru care un reprezentant al secţiei s-a deplasat la BEJ pentru a ridica alte 100. Membrii BEJ l-au refuzat însă, pe motiv că reprezentantul secţiei nu avea drept de manipulare a buletinelor de vot, şi au cerut să se deplaseze preşedintele secţiei de votare sau locţiitorul acestuia.
„S-a făcut o cerere către BEJ, prin care s-a motivat consumul şi s-a înaintat totodată o estimare a necesarului. Am realizat că se vor termina buletinele de vot, aşa că am solicitat din timp suplimentarea lor“, a declarat Costin Simionescu, locţiitorul preşedintelui Secţiei de votare nr. 547 din Predeşti. Acesta a mai spus că secţia nu a stat decât zece minute fără buletine de vot. „La ora 12.10, aveam buletinele suplimentare aduse de la Craiova, în condiţiile în care la ora 12.00 ni s-au terminat cele vechi“, a mai spus Simionescu.
Cu toate acestea, în jurul orei 14.00, numărul celor care aşteptau să intre în secţia menţionată era foarte mare şi doar 107 persoane apucaseră să voteze pentru preşedinte, respectiv 104 pentru referendum. Simionescu a explicat că motivul pentru care merge atât de greu este că durează foarte mult completarea formularului prin care alegătorii declară pe proprie răspundere că nu au votat în altă parte.  

Craioveni în weekend la ţară

Un caz asemănător s-a înregistrat la Perişor, unde, până la ora 11.00, votaseră 93 de persoane, astfel că secţia mai dispunea de doar şapte buletine de vot din cele 100 puse la dispoziţie. În jurul orei 11.00, locţiitorul preşedintelui secţiei de votare s-a deplasat la Biroul Electoral Judeţean pentru a mai ridica 100 de buletine. Acesta a explicat reprezentanţilor BEJ că, dintre cei 93 de alegători, trei sferturi aveau buletin de Craiova.  
În jurul orei 14.00, alte cinci secţii de votare din judeţul Dolj au rămas fără buletine de vot. Este vorba de secţiile speciale din comunele Întorsura, Măceşu de Jos, Ţuglui, Radovan şi Almăj, care şi-au epuizat stocul de 100 de buletine de vot disponibile iniţial. Acestora li s-au adăugat ulterior secţiile speciale din alte comune, precum Leu şi Şimnicu de Sus.
Culmea a fost atinsă de secţia specială de votare din Goeşti, unde, până la ora 16.00, se epuizaseră 200 de seturi de buletine de vot, însuşi primarul localităţii venind la BEJ împreună cu reprezentanţi ai secţiei pentru a ridica un supliment de buletine de vot.
Explicaţia pe care au dat-o cam toţi reprezentanţii secţiilor speciale care au cerut supliment de buletine de vot este că au venit să voteze la aceste secţii fie craioveni aflaţi în vizită pe la rude, fie pensionari care s-au mutat la ţară, dar nu şi-au schimbat cartea de identitate sau buletinul pentru noul domiciliu, ori persoane aflate în trecere prin aceste localităţi.

Rezervă epuizată

În jurul orei 16.00, Prefectura Dolj şi-a epuizat rezerva strategică de 750 de buletine de vot pentru secţiile speciale. Reprezentanţii mai multor secţii speciale din judeţ aşteptau la BEJ pentru a primi alte buletine. Abia după ora 17.00 reprezentanţii BEJ au anunţat oficial că s-a găsit o soluţie de compromis pentru a face faţă cererilor de suplimentare a numărului de buletine de vot la secţiile speciale. Astfel, aceste secţii nu au mai fost nevoite să obţină de la BEJ alte seturi de buletine de vot, ci le-au luat de la alte secţii de votare din localitatea în care-şi desfăşoară activitatea, în baza unui protocol încheiat în acest sens între secţiile de votare.
Iniţial, au fost repartizate 30.100 de seturi de buletine de vot pentru cele 128 de secţii speciale de votare amenajate în localităţile din judeţul Dolj.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

72 COMENTARII