12.6 C
Craiova
joi, 9 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljElevii doljeni - instruiţi de profesori, dar şi de necalificaţi

Elevii doljeni – instruiţi de profesori, dar şi de necalificaţi

6.268 de profesori titulari şi 1.167 de dascăli suplinitori predau copiilor doljeni. Pe lângă aceştia însă, în unităţile de învăţământ se află la catedre profesori pensionari, dar şi aşa-zise cadre didactice fără nici o calificare sau chiar dascăli cu studii medii sau care au obţinut la titularizare nota 2.

S-au dus, se pare, vremurile când dascălilor li se interzicea să predea la clase atunci când obţineau note mai mici de 5 la examenul de titularizare sau suplinire. Criteriul performanţei şi, implicit, cel al rezultatului la examen au căzut în umbră, altele fiind, se pare, regulile după care mulţi dascăli ajung să predea sutelor de elevi dintr-o unitate de învăţământ. În ciuda rezultatelor foarte proaste obţinute la examenele de titularizare sau suplinire, există profesori de nota 2, 3 sau 4 care predau în şcoli atât din mediul rural, cât şi din Craiova. Metodologia de organizare şi desfăşurare a concursului pentru ocuparea posturilor didactice/catedrelor vacante în unităţile de învăţământ preuniversitar este bine specificată în Ordinul nr. 5573/2008, precizând clar condiţiile după care se face repartizarea pe posturi a candidaţilor. Conform art. 24 din acest ordin, posturile didactice/catedrele vacante/rezervate, pentru fiecare unitate de învăţământ preuniversitar, se ocupă în ordine prin: titularizare, continuitate pentru detaşare la cerere, detaşare la cerere de către cadrele didactice titulare în învăţământ care au obţinut la concurs cel puţin nota 5, detaşare la cerere prin concurs specific în baza punctajului obţinut prin evaluarea activităţii profesionale, didactice şi ştiinţifice, în urma aplicării criteriilor şi punctajelor prevăzute în anexa nr. 2, parte integrantă a Metodologiei privind mişcarea personalului didactic din învăţământul preuniversitar şi suplinire. Făcând abstracţie de acest ordin, în Dolj predă cine „poate“…

Matematica, predată de un profesor de nota 2

Gazeta de Sud a mai prezentat astfel de cazuri în urmă cu o lună, însă pe adresa redacţiei au ajuns noi sesizări de la dascăli care au rămas şomeri, deşi au obţinut o notă onorabilă la examenul de titularizare sau suplinire, iar locul lor este ocupat de profesori de nota 2. „Profesori care nu au reuşit să obţină nici măcar un 5 la examenul de titularizare continuă de mai mulţi ani să predea elevilor la clasă. La Şcoala din Mârşani, matematica este predată de un profesor care a luat la titularizare 2,10. Aceeaşi situaţie o avem şi la Orodel sau la Coţofenii din Dos, unde există profesori cu note de 2, respectiv 4,20, care predau chimie sau fizică. Din nefericire, şi în mediul urban există astfel de cazuri, atât la Şcoala nr. 30, cât şi la Grupul Şcolar Industrial Energetic, unde unul predă educaţie fizică, iar celălalt este învăţător“, a menţionat Mariana C., cadru didactic a cărui catedră este ocupată de un profesor tânăr, declarat „corigent“ la titularizare.
Reprezentanţii unităţilor de învăţământ aruncă însă vina în curtea inspectoratului şcolar, menţionând că ei nu au nici o legătură cu deciziile pe care profesorii din şcolile lor le-au obţinut. „Nu ştim nici măcar notele de la examenul de titularizare ale dascălilor noştri. Sunt director de trei săptămâni, iar doamna profesoară de matematică a obţinut decizie internă de continuitate de la fosta conducere“, a precizat Ion Doru Savu, director la Şcoala din Mârşani. Aceeaşi replică am primit-o şi de la managerul Şcolii nr. 30, care a precizat că, dacă profesorul are decizie de la inspectorat, este primit la şcoală…

Copiii doljeni, învăţaţi de profesori necalificaţi

Conducerea ISJ Dolj dă vina pe fosta conducere, care a emis deciziile. „Am avut multe astfel de sesizări în ultimele luni, la inspectoratul şcolar, de la persoane care se consideră nedreptăţite. Din nefericire, însă, au fost emise decizii pentru acele catedre, care pot fi contestate doar în instanţă. Am încercat să găsim soluţii, multora am reuşit să le găsim o catedră, pe alţii însă nu am avut unde să îi trimitem. Toţi cei nedreptăţiţi trebuia să conteste imediat după şedinţele publice fosta conducere a inspectoratului, care a şi emis deciziile“, a precizat Diana Buşoi, inspectoarea generală a ISJ Dolj.
Pe lângă cazurile semnalate, reprezentanţii ISJ au precizat că în unităţile de învăţământ doljene predau 6.268 de profesori titulari, 1.167 de suplinitori şi 27 de pensionari. Pe lângă aceştia, avem personal didactic asociat – 34 de cazuri, profesori care predau în special la Liceul de Artă „Marin Sorescu“ din Craiova şi care provin în cele mai multe dintre cazuri de la Teatrul Liric „Elena Teodorini“, 51 de institutori cu studii superioare, opt studenţi „profesori“ în curs de calificare şi 12 profesori cu studii medii…

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

13 COMENTARII