13.4 C
Craiova
joi, 9 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljStrăinii ne ademenesc doctorii cu salarii de 8.700 de euro

Străinii ne ademenesc doctorii cu salarii de 8.700 de euro

Dacă în anii trecuţi firmele din străinătate erau interesate să angajeze români în special în agricultură şi construcţii, în 2009, situaţia s-a schimbat. Angajatorii europeni vor persoane cu studii superioare, în special medici, pe care-i tentează cu salarii de până la 8.700 de euro pe lună.

2009 nu a fost un an bun pentru persoanele aflate în căutarea unui loc de muncă. În paralel cu creşterea considerabilă a numărului de persoane disponibilizate, numărul de locuri de muncă puse la dispoziţia celor interesaţi de angajatorii români şi străini a scăzut considerabil. Pentru persoanele aflate în căutarea unui loc de muncă devine din ce în ce mai greu să-şi găsească de lucru. Situaţia este cu atât mai grea pentru absolvenţii de studii superioare, care doresc să se angajeze în ţară.
„Potrivit datelor rezultate din declaraţiile agenţilor economici privind locurile de muncă vacante, în evidenţele Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) Dolj, în săptămâna 21-27 octombrie, sunt înregistrate 214 locuri de muncă. Dintre acestea, pentru persoanele cu studii superioare sunt oferite două locuri de muncă: inspector în administraţia publică şi asistent social“, a declarat Daniela Barbu, directorul coordonator al AJOFM Dolj. Aceasta a explicat că majoritatea locurilor de muncă (186) sunt oferite persoanelor calificate pentru diverse ocupaţii (din industria confecţiilor textile, industria constructoare de maşini, prestări servicii) şi pentru cele necalificate (28 de posturi pentru muncitori necalificaţi în industria constructoare de maşini şi în industria confecţiilor).

Angajatorii străini caută persoane calificate

Nu acelaşi lucru se întâmplă în străinătate. După ce, în luna februarie, dintre cele 577 de locuri de muncă vacante, 504, adică 87%, erau pentru pentru lucrători în agricultură (recoltare căpşune, mazăre, ceapă, dovleci, alte legume), pe parcursul anului, angajatorii europeni şi-au manifestat atenţia în special pentru persoanele cu studii superioare. La mijlocul lunii iunie, peste jumătate dintre cele 100 de locuri de muncă disponibile în reţeaua Eures vizau absolvenţi de facultate, în special, medici cu specializări diverse – anestezie, chirurgie, cardiologie, hematologie, medicină internă, oftalmologie, obstetrică şi ginecologie, geriatrie, dermatologie, radiologie, oncologie, neurologie, urologie, microbiologie. Această tendinţă se menţine. În prezent, aproape toate locurile de muncă disponibile prin Eures sunt pentru medici. Dintre cele 43 de locuri de muncă puse la dispoziţia celor interesaţi de angajatorii europeni, doar două sunt pentru alte specializări (programator în Norvegia şi tehnician dentar în Finlanda), iar restul sunt pentru medici cu diverse specializări.

Medicii pot primi salarii între 3.300 şi 8.700 de euro/lună brut

Angajatorii din Germania, Danemarca, Norvegia şi Slovenia ne ademenesc medicii cu salarii semnificativ mai mari decât cele din România, care variază între 3.300 şi 8.700 de euro/lună brut. La acestea se pot adăuga, după caz, diverse beneficii – bonusuri pentru servicii de urgenţă, suport în găsirea unei locuinţe şi pentru cursuri de limbă, cursuri gratuite de limbă, mese incluse, cheltuieli călătorie.
 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

20 COMENTARII