12.6 C
Craiova
joi, 9 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjMedicii de familie nu dau doi bani pe programele naţionale

Medicii de familie nu dau doi bani pe programele naţionale

Cei mai mulţi medici de familie din judeţul Gorj nu sunt interesaţi să participe la programul naţional de depistare a cancerului de col uterin. Potrivit reprezentanţilor Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Gorj, doar 25 de medici de familie şi-au exprimat până acum dorinţa de a consilia şi trimite la un cabinet de specialitate femeile interesate să depisteze dacă au sau nu cancer de col uterin. Directorul adjunct al DSP Gorj, Cătălin Manciu, a declarat că dezinteresul manifestat de medici este cauzat de suma mică de bani primită pentru fiecare pacientă.
„Pentru parcurgerea etapelor din program, medicii de familie primesc pentru fiecare pacientă cinci lei. Lor nu le convine, pentru că sunt costurile mult mai mari per pacient decât ceea ce primesc de la minister. În Gorj, sunt peste 200 de medici de familie, însă până acum doar 10% au depus documentaţia necesară intrării în campania de screening naţional. Neimplicarea medicilor de familie este o problemă la nivel naţional“, a spus Cătălin Manciu.
Până în prezent, au fost depuse peste 40 de dosare, dar multe dintre ele nu au avut documentaţia completă şi nu au fost acceptate în program. Având în vedere ce se întâmplă la nivelul judeţului, este foarte posibil ca anul acesta să nu demareze acest program. Din păcate, România se situează printre primele locuri în Europa în ceea ce priveşte mortalitatea din cauza cancerului de col uterin. Tot în ceea ce priveşte cancerul de col, în unităţile şcolare din judeţ are loc o campanie de informare a elevelor, dar şi a părinţilor despre importanţa vaccinului împotriva cancerului de col uterin.
„Şi în cazul acestui program suntem în faza iniţială, de informare a populaţiei căreia i se adresează. Informarea are loc în şcoli şi apoi se va face o estimare să vedem de cât vaccin avem nevoie. Vaccinul este gratuit“, a spus Elena Piţian, purtătorul de cuvânt al DSP Gorj.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS