5.3 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalLidia Bărbulescu, şefă la Înalta Curte

Lidia Bărbulescu, şefă la Înalta Curte

Magistratul Lidia Bărbulescu a fost aleasă ieri preşedinte al Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie cu majoritate de voturi, de Secţia de judecători a CSM, propunerea urmând să fie trimisă preşedintelui Traian Băsescu. Lidia Bărbulescu (foto), interimar la conducerea instanţei supreme de la pensionarea lui Nicolae Popa, este prima femeie votată la şefia ÎCCJ.
Secţia pentru judecători a CSM a discutat ieri candidaturile pentru preşedinţia instanţei supreme, funcţie vacantă după pensionarea lui Nicolae Popa, magistraţii care şi-au depus dosarele pentru acest post fiind Lidia Bărbulescu, Gabriela Bârsan, Elena Cârcei, Dănuţ Cornoiu şi Iulian Dragomir.
Dănuţ Cornoiu nu a mai intrat în cursă, pentru că Secţia pentru judecători a decis că nu îndeplineşte condiţiile, din cauză că a fost sancţionat disciplinar.
Potrivit legii, preşedintele, vicepreşedintele şi preşedinţii de secţii ai Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie sunt numiţi de către preşedintele României, la propunerea Consiliului Superior al Magistraturii, dintre judecătorii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie care au funcţionat la această instanţă cel puţin doi ani.
Şeful statului nu poate refuza numirea în funcţiile de conducere menţionate decât motivat, aducând la cunoştinţa Consiliului Superior al Magistraturii motivele refuzului. Numirea se face pe o perioadă de trei ani, cu posibilitatea reînvestirii o singură dată.
Lidia Bărbulescu, de 54 de ani, este, din septembrie preşedinte interimar al Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ), în locul lui Nicolae Popa.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

4 COMENTARII