20.6 C
Craiova
duminică, 19 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljCăpşunarii au devenit amintire

Căpşunarii au devenit amintire

Aproximativ 150 de părinţi din Dolj au solicitat, în ultimele luni, reînmatricularea copiilor în unităţile de învăţământ după ce au revenit de pe meleaguri străine, în timp ce alţi 200 au cerut întreruperea studiilor elevilor pentru a pleca împreună cu aceştia în străinătate.
În semestrul II al anului şcolar 2008-2009, zeci de părinţi au solicitat reînmatricularea copiilor la unităţile de învăţământ doljene. Dacă în anii trecuţi, majoritatea celor care se întorceau sau plecau din ţară alegeau ţări ca Italia, Spania, Franţa, situaţia s-a schimbat radical.
„Cei care s-au întors în ultimele luni în ţară au fost plecaţi în Portugalia, Grecia, Danemarca, Palestina, Irlanda şi chiar SUA. De la începutul lunii septembrie şi până la jumătatea lunii octombrie 2009, am avut alte zece solicitări de reînmatriculare a unor copii proaspăt veniţi din Portugalia,  Elveţia, Grecia, SUA, Canada“, a precizat Mihaela Moţăţeanu, inspector general adjunct ai Inspectoratului Şcolar Judeţean (ISJ) Dolj.
În timp ce mulţi craioveni s-au întors pe meleagurile natale, alţii şi-au luat familiile şi au părăsit ţara. În ultimul semestru al anului şcolar 2008-2009, 53 de părinţi au depus cerere de retragere a copiilor de la şcolile craiovene, iar de la începutul anului şcolar 2009-2010, alţi 146. Cei mai mulţi dintre copii sunt elevi de ciclul primar, urmaţi de cei de gimnaziu. Destinaţiile spre care au plecat elevii doljeni sunt Belgia, Cipru, Grecia, Austria, SUA şi Irlanda.  
În anul şcolar 2007-2008 s-au retras din învăţământul doljean 437 de copii, dintre care cei mai mulţi sunt elevi de gimnaziu – 199, urmaţi de cei din ciclul primar – 186, restul fiind liceeni.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

3 COMENTARII