29 C
Craiova
sâmbătă, 1 iunie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljZeci de profesori de nota trei predau copiilor doljeni

Zeci de profesori de nota trei predau copiilor doljeni

Ultimele „isprăvi“ realizate de staff-ul Lelioarei Nicola încep să iasă la iveală. Zeci de cadre didactice cu note peste şapte la examenele de titularizare sau suplinire au rămas şomere, posturile acestora fiind ocupate de profesori cu performanţe de nota trei, dar recomandaţi de directori sau primari.

Zeci de sesizări ajung zilnic pe adresa Inspectoratului Şcolar Judeţean (ISJ) Dolj. O treime dintre plângeri sunt trimise de cadre didactice din judeţul Dolj, care se consideră nedreptăţite de fosta conducere, în frunte cu Lelioara Nicola. Deşi au susţinut examenul de titularizare în această vară şi au obţinut note onorabile de şapte, opt sau chiar mai mari, aceşti oameni au povestit că au fost daţi la o parte, în locul lor la catedră ajungând profesori care au obţinut la titularizare note de trei sau patru sau tineri care nu au susţinut examen de titularizare sau de suplinire. Criteriul pentru desemnarea profesorilor pe post se pare că nu a ţinut cont de performanţă sau de notele de la titularizare, ci de recomandări: fie ale primarilor, fie ale inspectorilor. „Ceea ce s-a întâmplat la Inspectoratul Şcolar Dolj a întrecut în acest an bunul-simţ! Repartizarea profesorilor suplinitori pe catedrele/orele vacante din judeţ s-a făcut la cererea primarilor şi a directorilor. N-a mai contat nota. S-a ţinut cont de cine te propunea pentru o anumită catedră. Dacă te-a propus directorul sau primarul din comuna respectivă, erai primit la post, chiar dacă aveai nota doi, trei sau patru. Profesorii suplinitori care au luat note mari la concursul de titularizare, sesiunea iulie, stau acasă, pe când semianalfabeţii cu note sub cinci merg la şcoală. Dacă tot nu se mai ţine cont de notă, să desfiinţeze atunci concursul de titularizare şi să ne lase să ne facem «prieteni» din rândul primarilor şi al directorilor de şcoli“, a povestit George M., unul dintre profesorii nedreptăţiţi care nu a primit catedră, deşi a promovat examenul de titularizare cu notă mult mai mare decât cei care au ajuns să ocupe orele respective.

Avem profesori de biologie, română, dar şi educatori de nota trei

Actuala conducere a ISJ Dolj nu poate schimba însă mare lucru. Având în vedere că profesorii care au obţinut note de trei sau patru au primit decizie pe post, începând cu 15 septembrie, aceasta poate fi contestată doar în instanţă pentru a fi anulată. Doar pentru 25% dintre profesorii nedreptăţiţi s-au găsit soluţii. Restul dascălilor sunt nevoiţi să aştepte până anul viitor un nou examen de suplinire sau titularizare sau alte posturi scoase la concurs… „În cazul în care nu s-au emis decizii, putem trimite pe acele catedre persoane calificate, repartizate în funcţie de mediile obţinute la examenul de titularizare sau suplinire. Cele mai multe cazuri de catedre ocupate de profesori care au luat note sub cinci la titularizare le-am întâlnit la disciplinele biologie, limba română, dar şi la educatori. Din cele sesizate de cei nedreptăţiţi, pe care i-am avut în aceste zile în audienţă, am înţeles că nu s-a ţinut cont de examenul de titularizare. Dacă directorul a cerut un profesor cu doi, aceluia i-au dat decizie. Sfatul meu pentru toţi cei care sunt în această situaţie este să conteste în instanţă. Am aflat că există la catedre şi persoane care nu au susţinut un concurs de titularizare“, a precizat Diana Buşoi, inspectoarea generală a ISJ Dolj. Potrivit reprezentanţilor ISJ Dolj, aproximativ zece profesori de nota trei au fost „invitaţi“ să plece acasă. Cele mai multe „angajări în funcţie de recomandare“ s-au făcut în special în mediul rural, însă au existat astfel situaţii şi în Craiova, la CN „Gheorghe Chiţu“, de exemplu. „La colegiul amintit am luat decizia să înlocuim un cadru didactic necalificat cu o persoană calificată, care a trecut prin examene de titularizare. Am fost şocaţi să aflăm că, la două săptămâni de la începerea anului şcolar, fosta conducere organiza şedinţe publice secrete în care mai scotea câte un post al concurs… Am aflat şi alte situaţii, persoane care susţin că au realizat lucrări de nota zece la titularizare, care însă s-au trezit nepromovate. Din nefericire, lucrările nu se pot reevalua acum“, a adăugat Diana Buşoi.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

34 COMENTARII