21.2 C
Craiova
miercuri, 1 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalŞoferi care lovesc şi pleacă

Şoferi care lovesc şi pleacă

Poliţiştii de la Rutieră au realizat în luna septembrie, la nivel naţional, un sondaj de opinie în rândul şoferilor şi pietonilor, care a scos la iveală faptul că mulţi conducători auto habar nu au ce trebuie să facă în cazul unui accident, fie el cu victime sau fără.

Potrivit Inspectoratului General al Poliţiei Române (IGPR), scopul chestionării şoferilor şi pietonilor a fost aflarea părerii acestora privind importanţa educaţiei rutiere şi a felului în care se comportă în cazul implicării într-un accident de circulaţie.
Chestionarul a fost completat de 27.631 de persoane, interpretarea răspunsurilor acestora arătând că mare parte din şoferi nu cunosc prevederile Codului Rutier şi ar pleca liniştiţi de la faţa locului dacă ar provoca un accident cu victime.
Astfel, peste 60% dintre cei chestionaţi ştiu cum să procedeze atunci când sunt implicaţi într-un accident soldat cu pagube materiale, 36,4% dintre şoferi cunosc modalitatea de întocmire a actelor pentru constatarea amiabilă, iar 29,2% s-ar adresa poliţiei. Unii şoferi au răspuns însă că s-ar duce cu maşina direct la un atelier auto, pentru reparaţii.
În cazul implicării într-un accident soldat cu victime, doar 39,2% dintre conducătorii auto sunt dispuşi să anunţe poliţia, iar 13,5% au mărturisit că ar pleca mai departe. Alţi 26,8% şi-ar continua, de asemenea, deplasarea, dar şi-ar anunţa familia ori avocatul. Pe lângă aceştia, un număr mare dintre cei chestionaţi nu au dat nici un răspuns, „arătând astfel că nu cunosc prevederile legale în cazul unui accident rutier soldat cu victime“, după cum a comunicat IGPR.

Şoferii doljeni, un pic mai serioşi

Potrivit reprezentanţilor Biroului Rutier Craiova, pentru acest sondaj de opinie ce a cuprins zece întrebări, au fost chestionate 400 de persoane. Întrebaţi ce ar face dacă ar fi implicaţi într-un accident soldat numai cu pagube materiale, 340 de doljeni au explicat că ar întocmi constatarea amiabilă, 50 ar merge la poliţie, iar zece au mărturisit că nu ştiu ce trebuie să facă.
De asemenea, au existat zece persoane care au recunoscut sincer că, în cazul unui accident cu victime, ar pleca de la faţa locului, nu înainte însă să îşi anunţe familia sau avocatul.
În urma aceluiaşi sondaj de opinie, poliţiştii de la Rutieră au stabilit că mai mult de 50% dintre cei intervievaţi conştientizează creşterea gravităţii accidentelor rutiere, însă există un număr însemnat de participanţi la traficul rutier care nu acordă o mare importanţă fenomenului accidentelor de circulaţie. De asemenea, pentru aproape jumătate din şoferii şi pietonii chestionaţi, siguranţa rutieră reprezintă o problemă importantă, în timp ce pentru 48% dintre ei siguranţa rutieră este importantă într-o oarecare măsură.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

8 COMENTARII