10.3 C
Craiova
sâmbătă, 11 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljMedicamente compensate, pe datorie

Medicamente compensate, pe datorie

Cu toate că unele judeţe au anunţat sistarea eliberării de medicamente compensate şi gratuite în a doua jumătate a lunii octombrie, în judeţul Dolj nu vor fi astfel de probleme. Farmaciştii au anunţat că vor continua eliberarea de medicamente compensate şi gratuite către populaţie în mod normal, deşi nu există garanţii că vor mai putea supravieţui cu banii primiţi de la Casa de Asigurări de Sănătate Dolj.
Potrivit Colegiului Farmaciştilor, vina aparţine guvernului, care a majorat săptămâna trecută termenul de plată a facturilor emise de farmacii, de la 60 la 210 zile, măsura fiind aplicabilă retroactiv din luna iunie. „Înseamnă că banii pentru luna iunie 2009 îi vom primi abia în ianuarie 2010. Acest lucru este inadmisibil! Ce producător va accepta să-i plătim medicamentele după şapte luni?“, a declarat Elena Călin, preşedinta Colegiului Farmaciştilor Dolj.
Admisibil sau nu, farmaciştii nu au avut cum să protesteze împotriva măririi termenului de plată pentru că nu mai există guvern, iar în prezent sunt în expectativă. „Pe 12 octombrie era programată o întâlnire la Bucureşti între producători, distribuitori, farmacişti şi reprezentanţii Ministerului Sănătăţii pentru a convinge producătorii să semneze un memorandum prin care să accepte plata medicamentelor la 180-220 de zile. Întâlnirea nu a mai avut însă loc pentru că a căzut guvernul, dar negocierile ar trebui reluate“, a precizat Elena Călin.
Reprezentanta farmaciştilor a avertizat că, dacă problema nu va fi rezolvată în timp rezonabil, farmaciile ar putea să rămână fără medicamente pe rafturi, deşi, deocamdată, cel puţin cele din Dolj sunt bine aprovizionate.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU