10.9 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjPensionarii sărăciei

Pensionarii sărăciei

Discrepanţele sociale nu mai miră de mult pe nimeni, cel puţin nu în România. Diferenţele dintre pensii sunt cel mai bine simţite de vârstnicii beneficiari ai unor indemnizaţii de câţiva zeci de lei.

În judeţul Gorj sunt peste 95.000 de pensionari, iar dintre aceştia 7.900 primesc pensia socială în cuantum de 350 de lei. Alţi 305 oameni în vârstă primesc indemnizaţii cuprinse între trei şi 50 de lei. Dintre cei cu pensie socială, peste 5.000 au muncit la stat, iar restul au pensie din agricultură. Bătrânii care beneficiază de pensia socială nu au muncit foarte mult la stat. „Nu este uşoară această muncă. Acum, la bătrâneţe, nu au nici un venit de la stat. Cei care au muncit la CAP au pensia socială de 350 de lei, dar este greu“, a spus Maria Udroiu. Beneficiarii pensiilor sociale fie au lucrat foarte puţin, fie au pensii de urmaş după soţul/soţia care a avut vechime mică în câmpul muncii sau au lucrat la CAP. Ca să facă faţă greutăţilor, unii dintre ei apelează la împrumuturile de la Casa de Ajutor Reciproc a Pensionarilor, acolo unde sunt membri de mai mulţi ani.

Indemnizaţii foarte mici

Cel mai greu o duc cele 305 persoane care primesc doar indemnizaţia de câţiva lei. Cea mai mică indemnizaţie la nivelul judeţului Gorj este de trei lei. Cea medie atinge suma de 24 de lei, iar una mai mare este de 50 de lei. „Unul dintre principiile în baza căruia funcţionează sistemul public de pensii este cel al contributivităţii. Prin urmare, doar persoanele care au contribuit la sistemul public de pensii pot să beneficieze, la îndeplinirea condiţiilor prevăzute de lege, de o pensie din sistemul public. Sunt sute de persoane care primesc indemnizaţie, iar această indemnizaţie nu este acelaşi lucru cu a primi pensie“, a spus Maria Udroiu, directoarea adjunctă a Casei Judeţene de Pensii. Persoanele care primesc indemnizaţie de la stat nu au fost angajate cu forme legale. Cele mai multe sunt din zona de munte a judeţului, acolo unde oieritul este o meserie de bază.  

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

11 COMENTARII