17.6 C
Craiova
luni, 29 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjRetrocedare cu dosar penal

Retrocedare cu dosar penal


Scandal pe un pogon de pământ între edilii comunei gorjene Borăscu şi mai mulţi moştenitori. Din cauza primăriei, pe titlul de proprietate al familiei Guran a fost trecut în plus aproape un pogon de teren, pe care acum încearcă să-l anuleze în instanţă. Culmea este că, până acum, responsabilii primăriei nu s-au prezentat la procese. 

Primăria din comuna Borăscu, Gorj, se judecă de trei ani cu Dumitru Guran, mort în 2003, şi cu urmaşii celui decedat, pentru a anula parţial un titlu de proprietate. În anul 2003, Primăria Borăscu a emis un titlu de proprietate pe numele lui Dumitru Guran, din comună, care a solicitat retrocedarea unor pământuri. La puţin timp după ce a intrat în posesia titlului de proprietate în care a fost consemnată o suprafaţă de 2,5 hectare, Dumitru Guran a murit, soţia acestuia, Profira Guran, încercând să intre în posesia pământului primit de la Primăria Borăscu. Cea mai mare parte a terenurilor a intrat în folosinţa moştenitorilor. Nu a fost însă şi cazul parcelei care în actele oficiale poartă numărul 43 şi care are o suprafaţă de 4.500 de metri pătraţi. În timp ce edilii din Borăscu vor să anuleze parţial titlul de proprietate, menţionând că au retrocedat „din greşeală“ parcela 43, urmaşii lui Dumitru Guran solicită să fie puşi în posesie, invocând atât titlul de proprietate, cât şi faptul că instanţa de judecată le-a dat dreptate de două ori.

Primăria a pierdut de două ori prin neprezentare

Vasile Tudoriu, ginerele Profirei Guran, cel care deţine o procură din partea soţiei lui Dumitru Guran, a declarat că a trimis zeci de plângeri la organele de cercetare şi a solicitat intervenţia Prefecturii Gorj, însă nu a reuşit să intre în posesia terenului. „Soacra mea a muncit acest teren pe care l-a primit de la fostul primar al comunei şi care a dat şi o declaraţie în acest sens. Este terenul nostru şi avem şi titlu de proprietate pe el, dar nu putem să intrăm în posesia pământului. Dacă pământul este al altora, atunci există două titluri pe aceeaşi suprafaţă de teren? Instanţa de la Motru ne-a dat de două ori dreptate şi toată lumea a avut acces la actele depuse la dosar. Noi avem titlu de proprietate şi plătim impozite pentru pământ, că e trecut şi în Registrul Agricol, dar nu putem să beneficiem de acesta. În schimb, alţii îl cultivă şi iau subvenţii. Am depus şi plângeri la poliţie şi peste tot şi ne judecăm în continuare, deşi ei au pierdut de două ori. Nu renunţăm la terenul nostru, mai ales că avem şi acte pe el“, a declarat Vasile Tudoriu, reprezentantul Profirei Guran, moştenitoarea lui Dumitru Guran.  

Există o explicaţie…

Constantin Ţucu, primarul din Borăscu, invocă faptul că parcela 43 a fost trecută „din greşeală“ în titlul de proprietate emis pe numele lui Dumitru Guran, întrucât acesta nu îl solicitase în cererea de revendicare a pământurilor confiscate de comunişti înainte de 1989. În ceea ce priveşte procesele pierdute de primărie la Judecătoria Motru, edilul povesteşte că reprezentanţii primăriei nu au avut timp să se prezinte la termenele programate, deşi au trecut trei ani de la prima înfăţişare. Adică, nu s-au prezentat la procese. „Ei nu au dreptate şi s-a comis această greşeală. Este adevărat că noi nu am reuşit să ajungem la nici un termen de judecată şi de aceea am pierdut. Am formulat contestaţii şi ne-am angajat un apărător. Terenul în discuţie aparţine moştenitorilor fostului avocat Gele. Noi nu vrem decât să îndreptăm o eroare. La început ştie toată lumea cum au fost eliberate titlurile de proprietate. S-au făcut hârtii multe, nu s-a prea mers în teren, nu au fost verificate bine cererile de retrocedare şi apoi au apărut tot felul de situaţii. Toată lumea dorea să aibă cât mai multe titluri de proprietate eliberate“, a declarat Constantin Ţucu. Judecătorii din Motru spun însă altceva „Din cuprinsul cererii formulate în anul 1991 de Dumitru Guran rezultă că acesta a solicitat reconstituirea dreptului de proprietate în trei puncte toponimice…, iar din declaraţiile martorilor audiaţi rezultă că terenul a aparţinut lui Guran Profira, care a şi intrat cu el în CAP. Aşa fiind, instanţa apreciază că titlul de proprietate a fost emis cu respectarea dispoziţiilor legale“, se menţionează în sentinţa numărul 5 din anul 2008, pronunţată la Judecătoria Motru.  

Cercetat de poliţie pentru fals şi uz de fals

La solicitarea Primăriei Borăscu, Prefectura Gorj a transmis la începutul lunii septembrie o adresă. În documentul respectiv se menţionează că reconstituirea dreptului de proprietate a fost solicitată de Dumitru Guran pentru o suprafaţă de 1,87 hectare, însă Comisia Locală a înaintat documentaţia în vederea scrierii titlului de proprietate pentru o suprafaţă de 2,5 hectare. În acelaşi act, emis de direcţia de Verificare a legalităţii actelor în cadrul Prefecturii Gorj, se mai spune: „Având în vedere că pe rolul instanţei de judecată se află un dosar, al cărui obiect este anularea titlului de proprietate pentru această diferenţă de suprafaţă înscrisă, sunt aplicabile art. 34 din Regulamentul de aplicare al HG nr. 890/2005, respectiv punerea provizorie în posesie conform validării, iar după pronunţarea hotărârii judecătoreşti se va face punerea în posesie, ţinându-se cont de dispoziţiile acesteia“.  Între timp, primarul şi doi dintre subalternii săi s-au ales cu dosar penal, întrucât în 2006, din motive numai de ei ştiute, au transmis Comisiei Judeţene informaţii din care rezultă că Profira Guran nu a prezentat acte doveditoare şi nici declaraţii cu martori pentru suprafaţa revendicată. În urma intervenţiei Primăriei Borăscu, la vremea respectivă, Comisia Judeţeană a invalidat cererea de revendicare a celor 0,45 hectare de teren. Ancheta poliţiştilor din cadrul Serviciului de Investigare a Fraudelor vizează comiterea infracţiunilor de fals şi uz de fals, cercetaţi fiind primarul Constantin Ţucu, Alexandru Bănică, secretarul Primăriei Borăscu, şi Ilie Burdea, inginer cadastru. Primarul Constantin Ţucu a precizat că a mai avut şapte plângeri pe numele său în acest caz, în toate primind rezoluţie de neîncepere a urmăririi penale.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS