12.9 C
Craiova
joi, 9 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalPierduţi în spaţiul... locativ

Pierduţi în spaţiul… locativ

Administratorul spaţiilor locative din Craiova este pus la zid de o fostă angajată, care după ce a intrat în posesia unui spaţiu comercial din buricul târgului face legea cum vrea ea.

Disputa între Regia Autonomă de Administrare a Domeniului Public şi Fondului Locativ (RAADPFL) Craiova şi fosta juristă Simona Ilie a început cu trei ani în urmă, când aceasta a solicitat în instanţă spaţiul comercial închiriat. Este vorba de locaţia din strada Unirii nr.31 (fost 55), pe care fosta angajată a închiriat-o în anul 2004 de la Regie. Acum era avocat şi îi era necesară locaţia de 37,65 mp pentru un cabinet de avocatură. Cunoscătoare în domeniu, chiriaşa a cerut ulterior regiei ca în baza Legii nr. 550/2002 să-i vândă spaţiul închiriat, deşi foştii ei colegi de la biroul juridic susţin că aceasta nu se putea prevala de beneficiile legii. „Această Simona Ilie a fost angajată a regiei. Cunoştea toate dedesubturile. Prin nişte matrapazlâcuri a reuşit să închirieze un spaţiu, după care a obţinut în instanţă o hotărâre prin care ne obliga pe noi, ca regie, să-i vindem locaţia din strada Unirii. De la început până la sfârşit au fost probleme şi neclarităţi cu acest contract“, susţine chiar directorul regiei, Ion Petre. Într-adevăr, în anul 2006, printr-o acţiune în instanţă, avocata cere judecătorilor să-l oblige pe fostul angajator să-i vândă spaţiul comercial. Ceea ce a şi obţinut la Curtea de Apel Craiova. „Am înţeles că Simona Ilie are o hotărâre definitivă şi irevocabilă prin care ne obligă pe noi să-i vindem spaţiul. Dar această hotărâre nu a ajuns şi la noi, la regie. După această decizie sunt nişte paşi de urmat, evaluare, stabilire preţ, negociere între vânzător şi cumpărător. Dacă acesta acceptă preţul se încheie un contract de vânzare- cumpărare. Acest contract nu a fost perfectat între RAADPFL şi chiriaşă, chiar dacă ea susţine că a livrat nişte bani în contul primăriei. Acest lucru îl poate face oricine, banii rămân în cont. Eu am verificat şi la Serviciul de Impozite şi Taxe, imobilul nu este trecut în proprietatea acestei persoane. Dimpotrivă, ea figurează cu restanţe la chirie“, a precizat Sorin Agapie de la Compartimentul contracte fond locativ. În prezent, chiriaşa a dat în judecată regia, iar prin acţiunea în constatare aceasta solicită instanţei să statueze că ea este proprietarul de drept.
La rândul ei, avocata susţine că spaţiul comercial îi aparţine şi pentru el a livrat primăriei în cont 4.300 de lei. „Cei de la Regie se fac că nu ştiu. Directorul are mai puţini ani în funcţie decât am lucrat eu la RAADPFL. O să-i dau în judecată“, a spus avocata Simona Ilie.

Şi cu spaţiul luat, şi cu zidul spart

În prezent, spaţiul din strada Unirii nr. 31, pentru care se războieşte RAADPFL şi avocata Simona Ilie, este închiriat de aceasta. Văzându-se cu patalama la mână, avocata, care se consideră proprietarul de drept, a blocat intrarea către subsol şi a demolat pereţii de la casa scării, astfel încât RAADPFL, care la rândul său susţine că încă este proprietar şi pe parter, şi pe subsol, s-a văzut în imposibilitatea de a mai folosi pivniţa. Cu accesul blocat, regia nu mai poate folosi cei aproximativ 70 mp, spaţiu pe care urma să-l închirieze. „Iniţial, am stabilit ca acest spaţiu să-l oferim revoluţionarilor. Există cadru legal prin care aceştia pot primi de la primării spaţii comerciale fără a plăti chirie. Nimeni nu s-a arătat interesat şi urma să-l scoatem la licitaţie. Dar nu mai avem cum să intrăm aici pentru că această chiriaşă ne-a blocat intrarea. Regia a depus plângere la poliţie împotriva acesteia pentru comiterea a două infracţiuni – tulburare de posesie şi distrugere. Nu avea dreptul să demoleze acest zid, fără încuviinţarea noastră“, a declarat Sorin Agapie.
În schimb, chiriaşa susţine că, dimpotrivă, ea este cea lezată. Intrarea către subsol a fost o improvizaţie care se afla pe proprietatea ei. „Intrarea în subsol se făcea iniţial prin curtea interioară. Cine a mai văzut intrare în pivniţă direct din strada principală. Nici nu era un perete zidit, doar o improvizaţie din pal şi rigips. Aici sunt alte interese, dar eu ştiu ce se întâmplă acolo, la regie. În plus, cum să închirieze acel spaţiu pentru că acolo sunt şi conductele de la spaţiul meu şi ale celorlalţi locatari“, a declarat avocata Simona Ilie.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

2 COMENTARII