5.3 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljA renăscut ţesutul la război

A renăscut ţesutul la război

O îndeletnicire frumoasă şi străveche a renăscut săptămâna aceasta la Argetoaia, Dolj: ţesutul la război. Cu sprijinul organizaţiei umanitare World Vision, 23 de femei din comună ştiu acum să confecţioneze covoare, aşa cum făceau odată bunicile lor.

Nu a fost greu de luat iniţiativa: obiceiul locului exista din vechime, iar femei care să-şi dorească să devină la fel de pricepute precum bătrânele satului nu lipseau nici ele. Aşa încât proiectul a luat naştere repede în mapa de programe a asociaţiei World Vision şi, la fel de repede, s-a pus în practică. World Vision a achiziţionat şase războaie de ţesut şi materia primă necesară confecţionării produselor tradiţionale de artizanat, în vreme ce Primăria Argetoaia a pus la dispoziţie spaţiul în care a fost amenajat atelierul.
„În urma discuţiilor avute cu reprezentanţii Organizaţiei World Vision, am ajuns la concluzia că putem înviora activităţile din cadrul comunei prin deschiderea unui atelier de ţesătorie, unul dintre argumente fiind acela că această îndeletnicire este una dintre cele mai vechi şi cunoscute din zonă“, a declarat Mircea Beznă, primarul comunei Argetoaia.
Datele tehnice fiind puse la punct, a urmat proba practică. Cum s-a aflat despre iniţiativă, s-au şi înscris la şcoala de ţesătoare 23 de femei din comnuă. Timp de două luni, ele au urmat un curs de pregătire de ţesut manual, în urma căruia, chiar la sfârşitul săptămânii trecute, de Sfânta Maria, când s-a întins şi o aprigă sărbătoare câmpenească în comună, ele au primit în cadru festiv certificatele de calificare profesională. Tot atunci, în prezenţa reprezentanţilor World Vision Romania – Biroul Zonal Dolj, a avut loc şi deschiderea oficială a atelierului de ţesătorie. Momentul a fost cât se poate de bine ales – la îndemnul organizatorilor, absolventele au prezentat publicului numeros covoarele şi trăistuţele populare ţesute la război şi nu mică le-a fost mirarea să vadă că nici cumpărătorii nu au întârziat să apară.

Produsele vor putea fi comercializate

Aşa cum a apreciat Mihaela Pătru, coordonatoarea proiectului, expoziţia a avut un real succes, până la ora prânzului vânzându-se produse în valoare de peste 500 de lei. Nici femeile proaspăt absolvente nu au fost mai puţin încântate. Entuziasmate că de acum înainte vor putea ţese covoare la fel de frumoase ca acelea păstrate cu sfinţenie acasă, în lăzile de zestre, dar şi de posibilitatea de a avea un câştig financiar prin comercializarea articolelor de artizanat, proaspetele ţesătoare nu s-au sfiit să-şi manifeste bucuria şi încrederea în acest proiect.
„Îmi aduc aminte cum în copilărie ne strângeam noi, cei mici, pe lângă bunica, şi ne uitam cum învârtea suveica printre fire“, a povestit Violeta Galbenu, de 29 de ani, la primirea certificatului de ţesătoare. „Mult ne mai minunam când din mâinile ei pricepute ieşeau covoarele cu flori, în zeci de culori! Acum aproape că nu-mi vine să cred: pot să ţes şi eu la fel de bine ca ea. Iar ţesutul nu mi se mai pare greu, ci doar nemaipomenit de frumos“, a mărturisit tânăra.    
Odată cu inaugurarea atelierului de ţesătorie prin intermediul proiectului de dezvoltare economică lansat de World Vision România – Biroul Zonal Dolj, ţesutul la război a renăscut în Argetoaia. „World Vision va continua să sprijine atelierul de ţesătorie prin identificarea de pieţe de desfacere a produselor tradiţionale olteneşti“, a ţinut să menţioneze Mihaela Pătru, coordonatoarea proiectului.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

4 COMENTARII