30.6 C
Craiova
marți, 4 iunie, 2024
Știri de ultima orăLocalProgramul scutului antirachetă în Europa trebuie continuat

Programul scutului antirachetă în Europa trebuie continuat

22 de intelectuali şi personalităţi politice din Europa Centrală şi de Est, între care fostul preşedinte Emil Constantinescu, au publicat o scrisoare deschisă adresată preşedintelui american Barack Obama în care se declară îngrijoraţi de viitorul relaţiilor dintre SUA şi ţările din regiune. Tonul scrisorii, ferm şi argumentat, capătă pe rând trăsăturile unui apel, ale unei pledoarii şi ale unui avertisment în centrul căruia este plasată relaţia cu Rusia.
Semnatarii scrisorii pledează pentru menţinerea angajamentului SUA în regiune şi cer, între altele, continuarea programului american al scutului antirachetă în Europa, o susţinere mai fermă a proiectului Nabucco din partea Statelor Unite, un NATO mai puternic, o strategie comună a UE şi NATO în relaţia cu Rusia.
Scrisoarea îi are printre semnatari pe fostul preşedinte ceh Vaclav Havel, pe liderul istoric al Solidarităţii, Lech Walesa, pe fostul preşedinte lituanian Valdas Adamkus, pe Michal Kovac – primul preşedinte al Slovaciei, pe fostul preşedinte polonez Alexander Kwasniewski, pe fosta preşedintă a Letoniei, Vaira Vike-Freiberga, precum şi pe fostul ministru ungar de externe Janos Martonyi sau pe foştii miniştri cehi Karel Schwarzenberg şi Alexandr Vondra.
„Pentru mulţi oameni, UE pare mai relevantă şi mai importantă astăzi decât legătura cu Statele Unite. Într-o anumită măsură, este rezultatul logic al integrării Europei Centrale şi de Est în UE. Liderii şi oficialii noştri petrec mult mai mult timp în întâlniri UE decât în consultări cu Washingtonul, unde adesea se luptă ca să atragă atenţia sau să ne facă auzite vocile“, arată semnatarii documentului.
„Cu toate acestea, există un pericol ca, în loc de a fi o voce proatlantică în UE, sprijinul regiunii pentru un parteneriat mai global cu Washingtonul să scadă. Regiunea nu are tradiţia asumării unui rol mai global. Unele teme de pe agenda transatlantică, cum ar fi schimbarea climatică, nu au rezonanţă în publicul central şi est-european în aceeaşi măsură cum o au în Europa Occidentală“, atrag atenţia semnatarii scrisorii adresate preşedintelui Obama.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS