11.7 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalTunuri financiare la Îmbunătăţiri Funciare

Tunuri financiare la Îmbunătăţiri Funciare

Poliţia a intrat pe firul unor afaceri de amploare, derulate cu statul, în mare viteză, la sfârşitul anului trecut, pentru ca nişte firme să se înfrupte din buget înainte ca fostul guvern să plece acasă.

Parchetul de pe lângă Judecătoria Craiova a confirmat, la începutul acestei săptămâni, începerea urmăririi penale în două dosare care vizează „tunuri“ financiare de amploare, în dauna bugetului Administraţiei Naţionale a Îmbunătăţirilor Funciare. Afacerile cu pricina, anchetate în prezent de Biroul de Investigarea Fraudelor din cadrul Secţiei Regionale de Poliţie Transporturi Craiova, s-au derulat în ultimele luni ale anului trecut, când guvernul liberal – încă în funcţie – tocmai se pregătea să-şi facă bagajele. Ambele dosare penale vizează lucrări de îmbunătăţiri funciare efectuate pe raza judeţului Dolj de aceeaşi firmă – SC MARCONF SRL Piatra-Olt.

Două afaceri, două dosare

Prima dintre cauzele penale amintite îl vizează chiar pe Gheorghe Bădiţă, de 56 de ani, din Bucureşti, directorul general al firmei MARCONF. Potrivit unui comunicat al Inspectoratului General al Poliţiei Române (IGPR), managerul firmei din Piatra-Olt „este cercetat pentru comiterea infracţiunilor de înşelăciune, fals intelectual şi uz de fals, precum şi complicitate la înşelăciune“.
Concret, firma MARCONF trebuia să execute lucrări de decolmatare a unor canale de irigaţie de pe Valea Dunării, în zona oraşului Bechet. Potrivit anchetatorilor, în perioada noiembrie – decembrie 2008, firma nu a efectuat toate operaţiunile de decolmatare contractate, însă, prin semnătura lui Bădiţă, a întocmit şi decontat lucrări fictive, producând statului un prejudiciu în valoare de 266.527 de lei, stabilit de Curtea de Conturi Dolj.
Cea de-a doua afacere vizează lucrările de consolidare a digurilor de protecţie împotriva inundaţiilor, de-a lungul Dunării, în zona Rast – Nedeia, puternic afectată de revărsarea fluviului în anul 2006. Lucrările au fost contractate cu aceeaşi firmă – SC MARCONF SRL Piatra-Olt – care trebuia să consolideze digurile şi să le ridice la o anumită înălţime. Şi de această dată, potrivit anchetatorilor, lucrările au fost decontate în mare grabă, în perioada septembrie – decembrie 2008. „Angajaţii prestatorului au introdus articole suplimentare în deviz fără a fi cuprinse în contractul de execuţie a lucrării, fără justificare legală, în valoare de 477.289 de lei, prejudiciul fiind constatat de Curtea de Conturi Dolj“, informează IGPR printr-un comunicat.
În acest caz, cel vizat de anchetă este Marcel Caliţoiu, de 53 de ani, din Calafat, inspector de zonă în cadrul Societăţii Naţionale de Îmbunătăţiri Funciare Dolj, în baza atribuţiilor sale de diriginte de şantier care avizează lucrările efectuate, în vederea decontării. Potrivit IGPR, Caliţoiu „este cercetat pentru comiterea infracţiunilor de înşelăciune, fals intelectual şi uz de fals, abuz de încredere, precum şi complicitate la înşelăciune“.

Materiale de construcţii decontate… la serviciu

Poliţiştii Biroului de Investigarea Fraudelor din cadrul Secţiei Regionale de Poliţie Transporturi Craiova anchetează şi altă fraudă, în dauna SC Electrificare SA Bucureşti – Sucursala Craiova. Potrivit comunicatului IGPR, Gheorghe Mitroi, de 52 de ani, fostul contabil-şef al unităţii, şi Valentina Ghizdovăţ, de 55 de ani, contabilă cu gestiunea de materiale la aceeaşi unitate, „sunt cercetaţi pentru comiterea infracţiunilor de delapidare, abuz în serviciu contra intereselor publice, evaziune fiscală, fals intelectual, complicitate la infracţiunile de delapidare, abuz în serviciu contra intereselor publice şi evaziune fiscală“.
Anchetatorii au stabilit că, doar în cursul anului 2008, contabilul-şef a achiziţionat cantităţi impresionante de materiale (preponderent de construcţii), pe care apoi şi le-a însuşit, prejudiciind prin aceasta unitatea cu 953.086 de lei. Totodată, cele două persoane sunt cercetate şi pentru înregistrarea în mod nelegal a facturilor în evidenţele contabile, diminuând impozitul pe profit şi TVA şi deducând ilegal 331.692 de lei. „În desfăşurarea activităţii infracţionale, bărbatul a fost ajutat de contabila cu gestiunea de materiale, care, deşi avea cunoştinţă că marfa nu a fost recepţionată de unitate, a înregistrat facturile fiscale în evidenţele contabile pentru a face posibilă efectuarea plăţilor“, precizează IGPR.
Oamenii legii nu au stabilit încă unde s-au „topit“ materialele de construcţii, însă au bănuiala că, de mulţi ani, cei doi se îndeletniceau cu astfel de delapidări. Poliţiştii aşteaptă în acest sens ca un control intern la unitatea amintită să scoată la iveală şi alte fapte similare din anii anteriori, fapte care le-ar îngroşa dosarul în care Parchetul de pe lângă Judecătoria Craiova a dispus deja începerea urmăririi penale.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS