10.9 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalA început curăţenia în Craiova

A început curăţenia în Craiova

Mulţi s-au îndoit că se poate, că are vreun rost, că e acţiunea potrivită, că oamenii din oraş merită. Cu toate acestea, campania „Craiova curată“ a început ieri în forţă, în ciuda temperaturilor ridicate şi a cârcotaşilor.

Nici nu s-a făcut ceasul 9.00 şi soarele încinge ca şi cum ar fi uitat să mai plece de pe cer din ziua precedentă. Prin buruienile şi mărăcinii ce se-nalţă nestingheriţi pe terenul Unităţii Militare de la Făcăi se aude concertul frenetic al greierilor. La circa o sută de metri de la şoseaua care duce spre Malu Mare, vitele localnicilor din apropiere pasc agale, mişcându-se leneş şi bălăngănindu-şi zurgălăii. Câţiva bărbaţi le păzesc de la umbră. Se uită miraţi la oamenii care dau năvală cu saci şi mănuşi galbene, la maşinile care plimbă containerele pe teren şi la microbuzul din care coboară, gălăgioşi, nişte elevi. Câteva întrebări şi se dumiresc imediat ce se petrece, apoi adaugă: „A, păi degeaba faceţi dumneavoastră curat, o să vedeţi că nici n-o să plecaţi bine şi or s-apară căruţe sau maşini cu gunoaie. Aşa se-ntâmplă. Dacă nu păzeşte nimeni locul, fiecare face ce vrea“.

Cârcotaşi, dar muncitori

„Craiova curată“. Campania de curăţare a oraşului începe cu dreptul. Din microbuzul închiriat special, coboară elevi de la Grupul Şcolar „Matei Basarab“. Unii au ajuns cu maşinile personale, alţii cu cele trei cadre didactice care-i însoţesc. Au venit aproape din fiecare clasă, de la a IX-a la a XII-a. „Am încercat să implicăm cât mai multe secţii. De altfel, aceasta nu este prima acţiune de ecologizare la care participăm. Am fost şi la Dăbuleni, şi la Pleniţa. Am obţinut chiar «steagul verde» «de la Euroscola»“, spun profesorii Mirela Dodenciu, Ileana Bitoleanu şi Marian Văruicu. Echipaţi cu mănuşi şi saci, copiii se-mprăştie pe câmp şi trec la treabă: sticle de plastic, cârpe, papuci, haine vechi putrezite şi îngropate în pământ, bucăţi de WC, pampers, ciorapi sau ce-a mai rămas din ei, cutii de conserve ruginite, pahare de plastic. Din loc în loc, câte o grămadă de moloz, cărămizi, betoane. Aici, intervin angajaţii de la Serviciul Public de Salubritate, cu utilaje adecvate. Câţiva puşti – sunt abia în clasa a IX-a – ascultă muzică la telefon, în timp ce umplu sacii. Nu le este foarte clar pentru ce sunt aici, dar ar fi venit oricum, „să nu se plictisească acasă“. Sunt vorbăreţi, agitaţi, comentează des, nu le convine căldura, nu le plac buruienile, nu le place locul, dar fac treabă. Se opresc doar pentru a lua câte o sticlă cu apă, apoi îşi continuă treaba. Se mişcă în grup, ca şi cum ar fi o echipă: Cătălin Drăgan, Mădălin Marinescu, Constantin Luţă, Gabriel Zarioiu.

Ciudăţenia de a fi responsabil

Coordonaţi de cei trei profesori, au dat o zi de ştrand pe una de voluntariat. Dar nu le pare rău. Au destulă vreme şi pentru bălăcit. Aşa, s-au mai întâlnit toţi înainte de vacanţă. Cei mai mulţi dintre ei au participat şi la alte acţiuni de ecologizare. Mihai Dincă spune că, dacă nu i-ar fi plăcut, n-ar fi fost aici. Costinel Lilea e obişnuit cu munca, pentru că, în vacanţe, îşi ajută părinţii de la Bucovăţ. „Uite, se vede cine munceşte!“, râde triumfător Victor Totora, plimbând o mănuşă ruptă prin faţa colegilor.
La acţiunea de ecologizare participă şi angajaţii de la Ford, care vor veni în fiecare zi de campanie.
Gunoaie sunt peste tot. „Eu sper să dezvoltăm o Craiova ecologică, o Craiova verde. Eu cred într-un oraş care să atragă atenţia asupra aspectului său arhitectural şi ambiental. Campania aceasta este şi un semnal pentru cei care sunt certaţi cu legea şi aruncă deşeurile acolo unde se nimereşte. Încercăm să atragem atenţia oamenilor şi să-i educăm pe cei care nu ştiu să fie responsabili“, rezumă primarul Antonie Solomon obiectivul campaniei „Craiova curată“. La final, ştafeta va fi preluată de Garda de Mediu, al cărei rol este acela de a monitoriza cele 15 puncte curăţate şi de a aplica amenzi atunci când legile vor fi încălcate.

Un singur voluntar

Ne place frumuseţea. În absenţa ei, înfierăm, criticăm, pretindem. Când se transformă în ceva concret, o privim ca pe un bun dat şi o neglijăm. Pare că oraşul ar trebui să fie curat de la sine. Aruncăm, să strângă alţii. Stricăm, să repare ceilalţi. Suntem indiferenţi, nepăsători, iresponsabili. Dar ştim să vrem, să cerem şi ne place să comentăm. Când trebuie să acţionăm, amuţim. Vorbele sunt mai grăitoare decât faptele. La acţiunea de ieri a fost prezent… un singur voluntar! Din tot oraşul, în curtea Gazetei de Sud, a ajuns, la 8.30, un singur om. Motivaţia sa? „Am fost surprins că nu am observat toate gunoaiele de pe câmpuri şi de la marginea oraşelor decât atunci când am călătorit în unele locuri unde nu există gunoaie. Impactul e mult mai puternic şi te face să realizezi cât de mult mai e de lucrat la mentalitatea oamenilor. Am fost şi curios să văd dacă e doar o campanie de imagine a primăriei şi nu sunt convins că nu este. Să vedem ce măsuri se vor lua pentru a preveni ca alte gunoaie să «populeze» spaţiile curăţate“.

La podul Popoveni

Strada Râului, zona Popoveni, cel de-al doilea punct unde se face curăţenie. Printre utilajele care mută mormanele de gunoaie, deţinuţii din cadrul Penitenciarului de Maximă Siguranţă îndură căldura soarelui fără să crâcnească. 18 la număr, fac parte din regimul deschis. Ei vor participa la campania „Craiova curată“ până pe 15 iunie.

 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

23 COMENTARII