13.4 C
Craiova
luni, 29 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalExplozie de viroze respiratorii la copii

Explozie de viroze respiratorii la copii

Sute de copii au ajuns zilele acestea la medic cu viroze respiratorii. În secţiile Spitalului de Urgenţă Craiova, micii pacienţi stau şi câte doi în pat.

Numărul copiilor cu viroze respiratorii a crescut foarte mult din cauza încălzirii bruşte a vremii, avertizează medicii specialişti. În ultimele zile, la Spitalul de Urgenţă Craiova au ajuns sute de copii cu simptome de viroze respiratorii, în special cu febră şi tuse. Mulţi dintre aceştia au fost internaţi cu complicaţii. Weekend-ul trecut, doar într-una din cele două clinici de pediatrie ale spitalului au fost internaţi 20 de copii, dintre care 17 cu afecţiuni respiratorii: opt infecţii acute ale căilor respiratorii superioare (rinofaringite, adenoidite, laringite etc), şapte pneumonii virale şi două bronşiolite acute. Conducerea clinicii susţine că a fost depăşită capacitatea secţiei, ajungându-se în situaţia de a fi internaţi şi câte doi copii într-un pat.
„Luni dimineaţă aveam 71 de copii internaţi în 55 de paturi. Sunt foarte multe viroze respiratorii, îndeosebi la copiii sub un an“, a declarat prof.dr. Polixenia Stancu, şefa Clinicii de Pediatrie II de la Spitalul de Urgenţă Craiova.
Printre copiii internaţi în Clinica de pediatrie se află şi o fetiţă de patru luni cu pneumonie. Mama ei spune că boala a apărut ca o simplă răceală şi a fost diagnosticată şi tratată iniţial la cabinetul medicului de familie. „I-a scris o reţetă cu nurofen şi cefalexin. Medicamentele nu au avut efect, iar a doua zi copilul tuşea mai rău. Am mers din nou la medicul de familie şi i-a schimbat medicaţia. După câteva ore am văzut că nu se ameliorează şi am mers cu copilul la Urgenţă, iar acum este mai bine. Are aproape o săptămână de când este ţinută în spital pe tratament şi simptomele au dispărut. Mâine putem pleca acasă“, a spus femeia.

Părinţii se opun vaccinării antigripale

Specialiştii în sănătate publică avertizează asupra pericolului pe care virozele respiratorii îl reprezintă pentru copii, îndeosebi pentru cei mai mici de un an, dar şi aplicarea unei medicaţii greşite. „La copiii mici, boala se manifestă imprevizibil, uneori destul de grav. Medicii de familie sunt tentaţi să recomande antibiotice de la primele semne de boală, deşi nu în toate cazurile este necesar“, susţine dr. Narcisa Dinică, consilier superior la Direcţia de Sănătate Publică Dolj.
Alt motiv de îngrijorare îl constituie numărul din ce în ce mai mic al părinţilor care acceptă vaccinarea copiilor împotriva gripei. „S-a creat un curent ostil în rândul populaţiei împotriva ideii de vaccinare, în general. Astfel s-a ajuns în situaţia ca foarte mulţi copii mai mici de patru ani să nu fie vaccinaţi împotriva gripei, cu toate că vaccinarea pentru această categorie de vârstă este gratuită“, a precizat Narcisa Dinică.
Dacă nu v-aţi vaccinat copilul împotriva gripei, ar fi cazul să o faceţi acum, chiar dacă s-a încheiat campania de vaccinare. Medicii mai spun că în această perioadă părinţii trebuie să acorde o atenţie deosebită stării de sănătate a copilului şi să ia măsuri pentru a preveni îmbolnăvirile.
„La primele semne de răceală, copilul trebuie scos din colectivitate şi prezentat medicului de familie. Părinţii, dacă sunt răciţi, trebuie să-şi protejeze copilul purtând mască. Trebuie, de asemenea, acordată atenţie deosebită felului în care este îmbrăcat copilul, ştiind că schimbările bruşte de temperatură favorizează virozele respiratorii. Şi, nu în ultimul rând, acesta trebuie să fie hrănit adecvat“, susţine dr. Dinică.

Date oficiale


De la începutul campaniei de vaccinare antigripală, în octombrie 2008, şi până acum, în judeţul Dolj au fost înregistrate oficial 27.297 de cazuri de viroze respiratorii. 17.000 dintre acestea au fost infecţii acute ale căilor respiratorii, iar restul – pneumopatii. Potrivit reprezentanţilor DSP Dolj, comparativ cu campania de vaccinare anterioară, numărul virozelor respiratorii este mai mic.
 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

2 COMENTARII