9.8 C
Craiova
sâmbătă, 27 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalPrimăria interzice izolaţiile-sorcovă

Primăria interzice izolaţiile-sorcovă

Ultimele modificări ale prevederilor de autorizare a construcţiilor nu sunt pe placul Primăriei Craiova. Municipalitatea e decisă ca, în ciuda permisiunilor date de guvern pentru reabilitarea energetică, să le ceară proprietarilor de apartamente autorizaţie de construire. Urbaniştii au găsit şi un temei prin care să-şi susţină hotărârea: prin termoizolare se schimbă „aspectul“ clădirii.

 

Craiovenii nu-şi vor mai putea izola apartamentele la negru. Primăria le va solicita proprietarilor autorizaţii de construire, pe motiv că prin termoizolare se schimbă aspectul imobilului. Asta, în ciuda faptului că, potrivit unei ordonanţe de guvern publicate recent, reabilitarea energetică se poate face fără autorizaţie. „O fi îngăduită reabilitarea energetică fără autorizaţie, dar legea ne permite să impunem obţinerea autorizaţiei atâta vreme cât se schimbă aspectul clădirii. Or, aspectul se modifică în momentul în care blocurile sunt vopsite în te miri ce culori. Dacă nu intervenim acum, o să ne trezim că locuim într-o mare sorcovă“, a spus arhitectul-şef al Craiovei, Mircea Diaconescu. Urbaniştii municipalităţii susţin că nu numai abundenţa de nuanţe de pe blocuri i-a determinat să ia astfel de măsuri, ci şi faptul că reabilitarea termică se face haotic, fără nici o garanţie că imobilele Craiovei sunt cu adevărat termoizolate. „Că nu se cere autorizaţie strict pentru lucrarea de reabilitare energetică e una, să faci însă lucrarea şi fără proiect e alta. Cei mai mulţi asta au înţeles: că nu le trebuie nici proiect tehnic. Păi, cum să realizezi termoizolarea, care trebuie să ţină cont de o serie de caracteristici, cum ar fi transferul termic, fără proiect? Are eficienţă? Nu are? Nimeni nu ştie exact dacă nu există documente“, a mai spus Mircea Diaconescu.

 

Atenţie la eficienţă

 

Auditorii energetici atrag atenţia că la izolarea termică trebuie îndeplinite nişte condiţii şi atinşi nişte coeficienţi, în caz contrar, mulţi craioveni riscând să dea banii degeaba. „Chiar dacă se face termoizolarea fără proiect, beneficiarii trebuie să aibă grijă măcar ce material folosesc. Ca să nu intru în detalii strict tehnice, spun doar că stratul de polistiren mai subţire de 8 cm nu are efect la blocurile neizolate din Craiova. Ideea e să dai nişte bani, dar să obţii un consum de energie termică mult mai mic pentru încălzirea locuinţei. În caz contrar, lucrarea a fost făcută degeaba“, a spus Gheorghe Mitrache, auditor autorizat. Termoizolarea eficientă a unui imobil care are şi terasă nu este posibilă decât prin izolarea şi a acoperişului. Craiovenii care vor avea nevoie de un certificat energetic se vor trezi cu un punctaj foarte mic la capitolul performanţă, deşi unii dintre ei au plătit mai bine de 2.000 de lei de apartament pentru termoizolarea după ureche.

Nici unul dintre auditorii contactaţi de Gazeta de Sud nu a întocmit până acum un certificat de eficienţă energetică, pe motiv că nu există solicitări.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

22 COMENTARII