21.5 C
Craiova
sâmbătă, 11 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalSfatul lui Băsescu pentru guvernul Boc

Sfatul lui Băsescu pentru guvernul Boc

Guvernul s-a reunit sâmbătă, pentru a pregăti, în cadru informal, Legea bugetului pe 2009. La şedinţa executivului a luat parte şi preşedintele Traian Băsescu.

 

Membrii guvernului au avut sâmbătă o întâlnire informală de aproximativ două ore, consacrată pregătirii proiectului de buget pe anul 2009, care ar putea fi discutat astăzi sau mâine.

 

„Multe angajamente nu mai pot fi duse
la îndeplinire“

 

La invitaţia primului-ministru, preşedintele Traian Băsescu a participat la întâlnirea cu membrii guvernului, la Palatul Victoria. După aproximativ 25 de minute de la sosire, şeful statului a părăsit sediul guvernului.

„Ştiu bine situaţia grea în care vă începeţi activitatea şi am perspectiva dificultăţilor din anul viitor. Multe dintre angajamentele din programele dumneavoastră politice nu mai pot fi duse la îndeplinire din cauza evoluţiilor foarte rapide în direcţie negativă a economiei din cauza crizei financiare şi economice din spaţiul Uniunii Europene“, a spus şeful statului la începutul şedinţei, arătând că executivul va trebui să ia decizii „foarte dure“, inclusiv amânarea intrării în vigoare a unor măsuri pe care chiar membrii guvernului le-au susţinut în parlament, iar el le-a promulgat.

Preşedintele le-a spus membrilor cabinetului că va fi solidar cu măsurile adoptate de executiv, atâta vreme cât cunoaşte mecanismele prin care guvernul ia aceste decizii. Băsescu le-a explicat miniştrilor că trebuie să fie solidari în perspectiva măsurilor dure pe care le impune situaţia economică actuală şi să nu lase ministrului educaţiei toată povara unei eventuale amânări a majorării salariilor cadrelor didactice sau ministrului muncii toate dificultăţile lipsei de resurse de la fondul de pensii.

 

O nouă vizită în ianuarie

 

Băsescu le-a trasat miniştrilor şi o direcţie pentru şedinţa de guvern, arătând că executivul trebuie să coreleze măsura de plafonare a salariilor şefilor de agenţii cu o decizie similară în cazul salariilor subalternilor, care ar câştiga acum de până la şase ori mai mult decât superiorii lor. „Vă pot spune că aţi luat măsura aducerii la un nivel normal a salariilor şefilor de agenţii, dar nu ştiu ce faceţi cu subşefii de agenţii, că s-ar putea să aibă salarii de cinci-şase ori mai mari decât şefii de agenţie acum. Deci, va trebui să corelaţi măsurile până la sfârşitul anului. Dar acestea sunt problemele de care sunt convins că veţi avea grijă în şedinţa de luni (astăzi – n.r.)“, a spus preşedintele.

De altfel, şeful statului urmează să participe, în luna ianuarie, la o şedinţă de guvern pentru a le „transfera“ membrilor cabinetului „câteva lucruri“ pe care el le cunoaşte bine, având în vedere continuitatea mandatului său, şi pentru a le vorbi despre priorităţile anului viitor. „Nu vreau să vă reamintesc acum ce consider ca fiind priorităţi. Vreau ca această discuţie să o facem în ianuarie, cândva, când veţi stabili“, a spus şeful statului, potrivit NewsIn.

După ce şi-a transmis mesajul către membrii guvernului, Băsescu a plecat de la Palatul Victoria, nu înainte de a-i saluta şi de a le ura „La mulţi ani!“.

 

Sesiune extraordinară pentru buget

 

Este posibil, potrivit unor surse guvernamentale, ca şedinţa consacrată unei prime lecturi a Legii bugetului pe anul viitor să aibă loc nu astăzi, aşa cum a fost anunţat, ci mâine.

Potrivit unor surse parlamentare, citate de NewsIn, proiectul de buget ar urma să intre în analiza comisiilor de specialitate după 15 ianuarie, astfel ca în ultima săptămână din ianuarie să fie convocată o sesiune extraordinară pentru votarea bugetului pentru 2009. Este vorba de un buget care, din declaraţiile unora dintre noii miniştri, ar urma să fie construit pe un deficit de 1,7%. Problema noilor alocări de fonduri ale bugetului pe anul 2009 este că, după datele constrângătoare ale crizei financiare, ar putea reduce din cheltuieli, cele mai multe fiind cele de salarizare. Salariile profesorilor şi pensiile pentru cei care au muncit în condiţii grele ar putea fi pietrele de încercare ale noului guvern.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

8 COMENTARII