16.7 C
Craiova
joi, 6 iunie, 2024
Știri de ultima orăLocalIndemnizaţiile pentru mame, posibil plafonate

Indemnizaţiile pentru mame, posibil plafonate

Guvernul va decide astăzi forma finală de limitare a indemnizaţiilor date mamelor în primii doi ani de creştere a copiilor, una dintre variante fiind acordarea banilor prin repartizarea pe grupe, în funcţie de veniturile obţinute de mame, a declarat ministrul muncii.

Spre deosebire de varianta propusă de guvernul Tăriceanu, care nu impunea un plafon maxim pentru astfel de indemnizaţii, noua formulă ar putea limita suma de bani primită pentru creşterea copilului la trei salarii medii pe economie.

În octombrie, câştigul salarial mediu nominal brut a fost de 1.795 de lei, potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică (INS). „Mâine (sâmbătă – n.r.) vor avea loc nişte discuţii pregătitoare, pentru ca luni să punem în faţa guvernului mai multe variante şi să decidem în funcţie de bugetul care va fi alocat“, a declarat vineri noul ministru al muncii, Marian Sârbu.

El a precizat că aceste indemnizaţii ar putea fi limitate în funcţie de bugetul alocat Ministerului Muncii în noul proiect de guvernare. Altă variantă ar viza acordarea indemnizaţiei de 85% din veniturile obţinute de mamă în ultimul an înaintea naşterii, prin repartizarea pe grupe, în funcţie de câştigurile obţinute.

Tot azi, guvernul va decide şi dacă punctul de pensie va fi majorat la 45% din salariul mediu brut pe economie, precum şi asupra introducerii salariului minim brut pe economie de 600 de lei, începând cu 1 ianuarie 2009. „Nu am primit nici un semn până în prezent legat de suma care va fi acordată, dar deciziile trebuie luate în aşa fel încât nici populaţia să nu fie afectată, în condiţiile unei perioade de criză“, a mai spus Sârbu.

Ministrul muncii declara săptămâna trecută că nu sunt prevăzute termene în ceea ce priveşte majorările, subliniind că „ar fi o ipocrizie“ să anunţe înainte de adoptarea noului buget că „de la 1 ianuarie mamele pot beneficia de majorarea la 85% din venituri a indemnizaţiei de creştere a copilului“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS