14 C
Craiova
joi, 18 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjPorc de Crăciun pentru copiii orfani

Porc de Crăciun pentru copiii orfani

Zeci de micuţi de la casa de copii au primit din partea autorităţilor judeţului Gorj un porc.

 

Micuţii de la Centrul de plasament din Târgu Jiu au fost vineri martori la obiceiul sacrificării porcului de Crăciun. Aproximativ 50 de copii, cu vârste cuprinse între 10 şi 17 ani, au fost prezenţi în curtea unui restaurant din Târgu Jiu, alături de autorităţile judeţului, şi au privit cum animalul a fost sacrificat, după care au fost invitaţi să mănânce pomana porcului, la localul respectiv. Copiii s-au bucurat de darul primit şi i-au răsplătit pe toţi cei care au asistat la eveniment cu un recital de colinde. O parte dintre cei mici au observat curioşi ceea ce se întâmplă, porcul fiind sacrificat potrivit normelor europene, prin metoda asomării. În cele câteva minute, cât a durat momentul sacrificării porcului şi până când măcelarii s-au apucat să pregătească animalul pentru tranşare, autorităţile judeţului, în frunte cu preşedintele Consiliului Judeţean Gorj, Ion Călinoiu, s-au „antrenat“ la un pahar cu ţuică fiartă.

 

Copii fără părinţi

 

Obiceiul sacrificării unui porc de Crăciun pentru copiii de la Centrul de plasament din Târgu Jiu a fost introdus în 2000, animalul fiind făcut cadou de fiecare dată de un complex pentru creşterea porcilor, cu sediul la Bumbeşti Jiu. Porcul oferit în dar în acest an a avut 130 de kilograme. „Am repetat şi în 2008 gestul din anii precedenţi şi de fiecare dată am primit ajutorul firmei respective, care a făcut cadou porcul. Majoritatea micuţilor fie nu au părinţi, fie au ajuns la noi pentru că nu are cine să îi crească. Am adus 50 de copii şi majoritatea au participat pentru prima dată la un astfel de moment. Le-am explicat înainte despre ce este vorba, să nu fie probleme“, a declarat Constantin Preoteasa, directorul Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi pentru Protecţia Copilului Gorj. Instituţia are în asistenţă peste 450 de copii, în centrele din judeţ.

 

Va ajunge la cantine, numai după analize

 

Pomana porcului care a fost oferită vineri copiilor a provenit de la un alt animal a cărui carne fusese supusă în prealabil examenului trichineloscopic. Porcul dăruit micuţilor din casele de copii din judeţul Gorj va ajunge în cantinele centrelor de plasament, după ce carnea va fi, de asemenea, analizată de un medic veterinar: „Nu avem cum să introducem în consum, în meniul pentru copii, carne cu probleme. După sacrificare vom face analiza trichineloscopică, pentru ca toţi copiii să îl poată consuma cu plăcere. Totodată, se va face şi o analiză a organelor interne pentru a se stabili dacă sunt sau nu bolnave. Le recomandăm tuturor celor care sacrifică porci de Sărbători, indiferent de condiţiile în care cred că au crescut animalul, să meargă la un laborator sanitar-veterinar pentru a analiza carnea trichineloscopic. Mai sunt câteva zile în care populaţia va sacrifica porci“, a precizat Ion Iliuţă, directorul Direcţiei Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Gorj.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS