10.3 C
Craiova
sâmbătă, 4 mai, 2024

Scurte ştiri

BRD – profit umflat pentru „cea mai bună bancă“

BRD – Groupe Société Générale a primit, pentru al treilea an consecutiv, titlul de „cea mai bună bancă din România“, din partea revistei britanice The Banker. Potrivit publicaţiei britanice, „BRD-Groupe Société Générale a înregistrat cel mai înalt nivel al rentabilităţii capitalului dintre băncile româneşti în anul 2007, de 35,6%, dar creşterea cu 40% a profitului este doar un fragment din povestea sa de succes“. În ciuda înăspririi condiţiilor de creditare, BRD a scos un profit uriaş. Banca a anunţat, printr-un comunicat de presă, că la sfârşitul primelor nouă luni ale acestui an a realizat un profit net de 1,038 miliarde de lei, adică aproximativ 285 de milioane de euro, în creştere cu 52% faţă de aceeaşi perioadă a anului 2007. BRD susţine că deţine active care depăşesc 12 miliarde de euro.

Ramona OLARU

Legea caselor naţionalizate, constituţională

Curtea Constituţională a României a decis ieri că modificările adoptate pe 8 octombrie de deputaţi la Legea caselor naţionalizate, prin care casele cumpărate cu bună-credinţă nu mai pot fi restituite în natură proprietarilor de drept, nu încalcă legea fundamentală. Ca urmare a acestei modificări, proprietarii deposedaţi de imobilele lor de regimul comunist nu vor mai beneficia de acum înainte de restituirea lor în natură, ci doar în echivalent la preţul pieţei, dacă respectiva proprietate a fost cumpărată cu bună-credinţă. Decizia este definitivă şi general obligatorie şi se comunică preşedintelui României, în vederea promulgării legii.

PD-L şi PNL au contestat, în octombrie, la Curtea Constituţională a României, modificarea legii caselor naţionalizate. „Este o lege care realizează o nouă naţionalizare, este contrară textului Constituţiei, principiilor fundamentale ale statului de drept şi poziţiei PD-L ca partid de centru-dreapta. Proprietatea e garantată de lege. Este interzisă naţionalizarea unor bunuri“, declara atunci liderul PD-L, Emil Boc. Şi premierul Tăriceanu a declarat, în aceeaşi zi, că decizia deputaţilor de a nu mai restitui în natură casele naţionalizate care au fost revendicate va fi urmată de „un lung şir de procese la CEDO“ şi regretă că parlamentul nu înţelege să respecte dreptul la proprietate după 19 ani de la căderea comunismului.

Adrian DINU

Întâlnire pe tema proprietăţii

Organizaţiile care apără dreptul la proprietate din România se vor întâlni mâine la Bucureşti, la conferinţa „Restituirea proprietăţilor – o problemă nerezolvată“, care are loc la sediul AGIR. Reprezentanţii Asociaţiei Persoanelor Expropriate Abuziv, Refugiate şi Deportate din România, constituită la Craiova, vor discuta cu invitaţi din partea autorităţilor europene, cu ambasadorii Franţei, Germaniei, Israelului, Marii Britanii şi SUA la Bucureşti, cu preşedinţi ai asociaţiilor de proprietari din Europa şi cu politicieni. „Sunt atâtea cazuri cu soluţii aberante în Dolj, atâtea probleme nerezolvate, încât vom avea ce să prezentăm“, au declarat reprezentanţii asociaţiei craiovene. Conferinţa stabilită pentru ultima zi de lucru a săptămânii are loc la iniţiativa şi cu participarea Uniunii Internaţionale a Proprietăţii Imobiliare (UIPI), care organizează în fiecare an, în preajma zilei de 10 decembrie – Ziua Internaţională a Drepturilor Omului, o manifestare dedicată dreptului proprietăţii.

Clara STĂNESCU

Precizare

Potrivit informaţiilor primite de la Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) Dolj, motivul principal pentru care aproximativ 38% din persoanele disponibilizate în luna noiembrie nu au fost asistate este acela că au domiciliul în alte judeţe. „Majoritatea sunt persoane care îşi au domiciliul în altă parte. Sunt însă şi persoane care nu dreptul, din diverse motive“, a declarat Laura Nicolăescu, purtătoarea de cuvânt a AJOFM Dolj.

Andreea HORCONE

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU