17.3 C
Craiova
marți, 30 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalConcedieri la patru societăţi mari din Olt

Concedieri la patru societăţi mari din Olt

Patru societăţi mari din Olt au anunţat concedieri colective în luna ianuarie 2009. În total, 500 de persoane angajate la aceste unităţi îşi vor pierde locul de muncă. SC ALTUR SA Slatina, SC Electrocarbon SA Slatina, SC Antrepriza Construcţii Civile şi Instalaţii SA Slatina şi SC Mastertex SRL Balş au anunţat, de la sfârşitul lunii trecute, Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) că vor face concedieri.
Antrepriza Construcţii Civile şi Instalaţii va concedia, între 1 ianuarie şi 1 februarie 2009, toţi cei 140 de salariaţi pe care îi are în prezent, după cum au anunţat oficialii unităţii printr-o notificare trimisă de luna trecută către ITM. SC Electrocarbon SA Slatina, unitate care are ca domeniu de activitate fabricarea de electrozi siderurgici, va concedia, după 20 ianuarie 2009, 199 de salariaţi, din totalul de 538. Una dintre cele mai mari societăţi de confecţii textile din judeţ, Mastertex Balş, va concedia aproape jumătate dintre salariaţi. Potrivit notificării transmise zilele trecute la ITM Olt, începând cu 19 ianuarie 2009, 111 persoane îşi vor pierde locul de muncă. Şi de la fabrica de piese turnate ALTUR, din Slatina, vor fi concediaţi, la începutul anului viitor, 70 de lucrători.
În toate cazurile, decizia concedierilor masive a fost generată de criza economică mondială, care a început să îşi arate colţii şi în Olt. Lucrătorii mai multor fabrici mari din judeţ se tem tot mai mult de siguranţa locului de muncă. Până acum însă, oficialii acestor societăţi nu au anunţat disponibilizări.

Disponibilizări masive

Luna aceasta şi în ianuarie 2009, 1.060 de salariaţi din tot judeţul vor rămâne fără serviciu, potrivit datelor furnizate de Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM). Cel mai mult vor avea de suferit angajaţii din domeniile construcţiilor, confecţiilor textile, serviciilor şi industriei prelucrătoare.
În afară de unităţile menţionate, nici o altă societate mare din judeţ nu a mai anunţat, până acum, disponibilizări, potrivit oficialilor AJOFM.
Numărul şomerilor înregistraţi în baza de date a AJOFM prezintă o creştere constantă în ultimele luni, astfel că se previzionează ca în ianuarie rata şomajului să depăşească 6% la nivelul judeţului, a declarat directorul instituţiei. Pe 31 octombrie, rata şomajului ajunsese la 4,7%, peste rata pe ţară. Numărul şomerilor era, la aceeaşi dată, 8.528, dintre care doar aproximativ 25% indemnizaţi (1.565 de şomeri provenind din câmpul muncii şi 577 de şomeri proaspăt absolvenţi). Femeile reprezintă mai puţin de jumătate (45,8%) din totalul şomerilor înregistraţi.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

2 COMENTARII