16.5 C
Craiova
marți, 14 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjS-a deschis Clubul pentru persoanele cu handicap

S-a deschis Clubul pentru persoanele cu handicap

Persoanele cu handicap din judeţul Gorj au la dispoziţie, din această săptămână, un club unde pot fi ajutate să se integreze în societate.

 

Clubul pentru persoane cu dizabilităţi din municipiul Târgu Jiu a fost inaugurat miercuri, de Ziua Internaţională a Persoanelor cu Handicap. Clubul se află în zona Gării şi a fost înfiinţat de Asociaţia persoanelor cu handicap din Oltenia, care s-a ocupat de amenajarea şi dotarea stabilimentului. La festivitatea de deschidere au participat reprezentanţi ai Inspectoratului pentru Persoane cu Handicap Gorj, Vasile Picioruşi, directorul Direcţiei de Muncă şi Incluziune Socială Gorj, reprezentanţi ai Primăriei Târgu Jiu şi numeroase persoane cu handicap, care au fost încântate de faptul că au un loc de întâlnire şi de petrecere a timpului liber. La festivitate au fost prezenţi şi reprezentanţii Clubului „Rotary“, care au sprijinit financiar acest proiect. Un grup de elevi de la Colegiul Naţional „Ecaterina Tedoroiu“ a prezentat un program artistic.

 

Şanse de integrare mai mari

 

Clubul este deschis tuturor persoanelor cu handicap din judeţul Gorj. Aici pot să joace biliard, tenis şi fotbal de masă, rummy, şah etc. De asemenea, clubul dispune şi de două calculatoare cu acces la internet. Tot în acest loc, persoanele cu dizabilităţi mai au la dispoziţie o sală de gimnastică şi recuperare. Cei care suferă de diverse handicapuri pot să fie informaţi în legătură cu drepturile care li se cuvin şi să fie consiliaţi psihologic şi profesional în vederea găsirii unui loc de muncă.

 

Un vis mai vechi

 

Mircea Andrei, preşedintele Asociaţiei Persoanelor cu Handicap din Oltenia, a precizat că
obiectivul activităţilor desfăşurate în cadrul clubului este de a creşte şansele de integrare socială a persoanelor care fac parte din această categorie.

Asociaţia Persoanelor cu Handicap din Oltenia are sediul în Târgu Jiu şi este condusă de fraţii Mircea şi Daniel Andrei, care sunt bolnavi de hemofilie. Primul lucrează în cadrul Inspectoratului pentru Persoane cu Handicap Gorj, iar fratele său, Daniel, este angajat al Serviciului Public de Protecţie Socială din cadrul Primăriei Târgu Jiu. Înfiinţarea unui club pentru persoanele cu deficienţe este un vis mai vechi al lor, în fiecare lună, ei contribuind cu bani din propriile buzunare pentru amenajarea şi dotarea spaţiului. „Din luna mai am început amenajarea şi dotarea clubului. Banii au provenit din salariul meu şi al fratelui meu. Am fost ajutaţi financiar şi de Cubul «Rotary» din Târgu Jiu. A fost greu, dar suntem fericiţi că acest vis s-a împlinit“, a precizat Mircea Andrei.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS