32.8 C
Craiova
vineri, 7 iunie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljPensionarii se bat pe biletele de tratament

Pensionarii se bat pe biletele de tratament

http:http://www.youtube.com/watch?v=z8QnApzzC28
http:http://www.youtube.com/watch?v=HRtPGfu5A3E

Sute de vârstnici s-au călcat în picioare în faţa Casei Judeţene de Pensii Dolj pentru un bilet de tratament.

Vestea că începând din 2 decembrie se fac înscrieri pentru distribuirea biletelor de tratament a declanşat o adevărată isterie în rândul pensionarilor doljeni. De teamă că biletele de tratament nu vor ajunge pentru toţi, mulţi bătrâni s-au aşezat la rând în faţa sediului închis al Casei Judeţene de Pensii (CJP) încă de vineri seară. Cu fiecare oră care trecea, coada era mai mare. Oamenii au stat acolo zi şi noapte, iar când puterile i-au părăsit şi-au lăsat rudele să le ţină rândul şi s-au dus acasă pentru câteva ore să se odihnească.

 

Jandarmii, chemaţi să facă ordine

 

Ziua Naţională aniversată ieri a fost prilej de bucurie pentru români, dar şi pentru autorităţile locale craiovene, care s-au întrecut pe sine pregătindu-le cetăţenilor tot felul de distracţii în centrul urbei. Un recital hâd de indiferenţă şi răutate, aşa l-au perceput sutele de oameni bătrâni şi bolnavi care aşteptau de două-trei zile în faţa sediului închis al Casei de Pensii. Zile în care nici un oficial nu s-a deranjat să-i întrebe măcar de sănătate. Ba, de teamă că numărul mare de pensionari ar putea să încurce circulaţia, autorităţile locale au trimis la faţa locului mai multe echipe de jandarmi şi poliţişti comunitari. Bătrânii s-au lăsat mânaţi ca nişte oi de pe carosabil. Înghesuiţi unii în alţii pe trotuarul de lângă Casa de Pensii, oamenii bolnavi aşteptau umiliţi să li se spună şi altceva în afară de „Dă-te mai încolo!“. „Să vorbească cineva cu primarul, să ne dea bonuri de ordine ca să nu mai fim umiliţi aşa. Eu nu mai pot să rezist în felul ăsta până mâine“, a spus Paula Ricobon, fostă profesoară.

 

„Nu ne bagă nimeni în seamă!“

 

„Nu ne spune nimeni nimic. Ştim doar că de pe 2 decembrie se dau biletele la tratament. Nu ştim câte sunt, dacă ajung pentru toată lumea, cum se dau, pentru că nu ne-a spus nimeni nimic. Nu ne bagă nimeni în seamă“, a spus şi Adriana Miu, o bătrână operată deja de trei ori pe cord şi la coloana vertebrală. Aceasta spunea că recuperarea într-o staţiune balneară i-a fost recomandată de medicul specialist. Pentru această femeie, obţinerea unui bilet la tratament a devenit o chestiune de viaţă şi de moarte.

Mulţi bătrâni erau dispuşi să dea bani ca să obţină biletul mult dorit. Alţii se apucaseră să facă liste, în speranţa că angajaţii Casei de Pensii vor ţine cont de ele atunci când vor face înscrierile. „S-a făcut o listă cu peste 2.000 de oameni. La coadă sunt vreo 500, pentru că unii mai pleacă acasă şi se întorc mai târziu“, a explicat un pensionar.

 

Haos în organizare

 

Conducerea Casei de Pensii Dolj susţine că i-a informat pe pensionari despre modul de distribuire a biletelor şi a făcut demersurile necesare pentru a evita formarea cozilor, dar fără rezultat. „Am pus afişe şi am vorbit cu organizaţiile pensionarilor, dar nu au avut nici un efect. Oamenii ştiau că pot să depună documentele necesare prin poştă, dar nu au făcut-o“, a explicat Ileana Ciutan, directoarea Casei de Pensii Dolj.

Isteria de la sediul instituţiei a fost generată de incompetenţa şi delăsarea autorităţilor responsabile, care au avut alte priorităţi zilele acestea decât să se ocupe de problemele pensionarilor. Era normal ca bătrânii să se sperie de faptul că nu vor mai apuca bilete, atâta timp cât se fac înscrieri, dar nu se ştie câte bilete vor fi distribuite. Pensionarii au învăţat lecţia de anul trecut, când, din 18.000 de solicitări pentru 2008, Casa de Pensii a onorat mai puţin de 10.000.

Instituţia i-a lăsat acum pe pensionari să se calce în picioare în loc să distribuie bonuri de ordine, care, în opinia oamenilor, ar fi prevenit aglomeraţia. Conducerea CJP a arătat ieri că este depăşită de situaţie când, în loc să încerce să găsească o cale rezonabilă de rezolvare, a cerut suplimentarea efectivelor de jandarmi şi poliţişti comunitari. Şi tot ieri, directoarea Casei de Pensii Dolj a hotărât să înceapă mai devreme programul de înregistrare a cererilor. „Vom deschide în noaptea de 1 spre 2 decembrie, la ora 00.00, iar de la 6.00 vom suplimenta personalul de la ghişee“, a spus Ileana Ciutan.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

8 COMENTARII