10.6 C
Craiova
marți, 23 aprilie, 2024

ReZoorganizare

Grădina Zoologică a Craiovei nu îndeplineşte nici una dintre cerinţele de autorizare prevăzute în lege. Mai grav este că primăria a întârziat un an reorganizarea, fiindcă funcţionarii nu au actualizat studiul de fezabilitate aprobat în iunie 2007.

Animalele de la Grădina Zoologică din Craiova mai au de aşteptat până să se bucure de atenţia autorităţilor. De fiecare dată când oamenii primăriei se trezesc să facă un studiu pentru reamenajare, acesta devine inutil: ori nu sunt bani, ori nu e spaţiu, ori specialiştii nu ştiu ce trebuie să facă atunci când se modifică legislaţia. Aşa a ajuns Primăria Craiova să propună abia în această lună consiliului local municipal reactualizarea unui studiu de fezabilitate care putea fi la fel de uşor aprobată în urmă cu un an. „Prin adresa nr. 11.534/2008 (din 8 iulie – n.r.), Ministerul Mediului şi Dezvoltării Durabile ne-a adus la cunoştinţă că, pentru asigurarea cadrului legal pentru finanţarea obiectivelor de investiţii din cadrul subprogramului, este necesar ca studiul de fezabilitate pentru obţinerea finanţării să fie reactualizat în conformitate cu Ordinul nr. 1798/2007 (din noiembrie – n.r) pentru aprobarea procedurii de emitere a autorizaţiei de mediu (…)“, se arată în raportul de specialitate al Direcţiei de Servicii Publice. În această vreme, exemplarele de la Grădina Zoologică din Parcul „Nicolae Romanescu“ trăiesc în cuşti şi în condiţii care în Europa sunt interzise de 30 de ani. Întrebaţi de ce au avut nevoie de atâta timp ca să modifice nişte cifre, răspunzătorii susţin că, de fapt, normele au mai fost ajustate o dată, pe la mijlocul anului 2008, prin alt ordin al ministrului mediului, explicaţie care nu se regăseşte însă nici în raportul Direcţiei Servicii Publice, nici în adresa nr. 11.534 a Ministerului Mediului şi Dezvoltării Durabile. „Vechiul studiu, din iunie 2007, nu mai îndeplinea cerinţele Uniunii Europene în privinţa suprafeţelor care revin fiecărui exemplar din Grădina Zoologică. După aceste cerinţe au fost modificaţi indicatorii tehnici, în 2008, tot printr-un ordin al ministrului mediului. Nu ştiu acum ce număr are actul“, a spus Ion Petre, directorul Regiei Autonome de Administrare a Domeniului Public şi Fondului Locativ (RAADPFL).

Copie după habitat

Potrivit studiului de fezabilitate, pentru reamenajarea Grădinii Zoologice din Parcul „Nicolae Romanescu“ este nevoie de 2,5 milioane de lei, 75% din fonduri urmând să fie alocate din bugetul de stat, iar restul de 25% – din bugetul local. „Dacă reactualizarea este aprobată, în primăvara anului viitor putem trece la fazele de proiectare şi de execuţie“, a mai arătat directorul Petre. În noua Grădină Zoologică, leul s-ar plimba printr-un ţarc de 900 de metri pătraţi, iar ursul, pe 800 de metri pătraţi. Adăposturile ar fi placate cu panouri „stâncă artificială“, iar în ţarcuri ar fi copiate cât mai fidel caracteristicile habitatului respectivelor specii. În prezent, în Grădina Zoologică, trăiesc 102 exemplare din 30 de specii de mamifere şi 76 de exemplare din 22 de specii de păsări, pe care autorităţile intenţionează să le păstreze.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

6 COMENTARII