22.8 C
Craiova
luni, 29 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDrama bolnavilor de SIDA

Drama bolnavilor de SIDA

100 de vâlceni infectaţi cu virusul HIV şi-au pierdut viaţa din 1990 şi până în prezent. Datele statistice din judeţ arată că 77 de persoane sunt luate în evidenţă ca având SIDA. Neoficial, numărul celor care se droghează şi care sunt infectaţi cu virusul HIV este mult mai mare.

La Râmnicu Vâlcea se desfăşoară în această perioadă campania „Spune Nu Discriminării!“, organizată de Agenţia Naţională Antidrog, prin Centrul de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog şi Organizaţia World Vision Internaţional, filiala din România, biroul zonal Vâlcea. Campania îşi propune sensibilizarea publicului privind problematica HIV/SIDA şi evitarea marginalizării de către societatea civilă a pacienţilor seropozitivi. 1 Decembrie a fost declarată de Organizaţia Mondială a Sănătăţii Ziua Mondială de luptă anti-SIDA. Din anul 2005 şi până în 2015, sloganul este „Stop SIDA! Onoraţi-vă promisiunile“.

 

„Când am aflat că am SIDA, am vrut să mă spânzur“

 

Organizatorii acestei campanii au adus în atenţia comunităţii vâlcene un film în care patru pacienţi contaminaţi cu virusul HIV şi-au dezvăluit durerea şi neputinţa în faţa bolii. „Am aflat că am această boală dintr-o întâmplare. Am fost internat în spital pentru nişte investigaţii medicale şi aşa medicii au descoperit că eram infectat cu HIV. Când am auzit, am vrut să mă sinucid. Am hotărât că trebuie să fac ceva, ca să nu mai ajung viu acasă. Ulterior, am mers la medic împreună cu soţia şi, în urma analizelor pe care i le-au făcut, medicii au descoperit că şi ea fusese infectată cu HIV“, a povestit un bărbat de 63 de ani, care locuieşte într-o localitate din judeţul Vâlcea. El şi soţia sa sunt convinşi că au contractat virusul de la cabinetul stomatologic, unde au mers împreună pentru a-şi face tratamente. „Cabinet medical este impropriu spus. O cameră dintr-o casă părăginită, unde un stomatolog oferă consultaţii medicale şi care, presupunem noi, nu îşi sterilizează instrumentele. De acolo credem că ne-am îmbolnăvit amândoi“. Următorul caz este al unei fete de 19 ani, Larisa, care suferă şi ea de aceeaşi boală. „Am fost infectată cu HIV în urma unui vaccin. Când au aflat de problema mea, copiii de la şcoală nu au mai vrut să se joace cu mine. Practic m-au izolat. M-a ajutat foarte mult diriginta mea, care le-a explicat că boala mea nu se ia atât de uşor şi că, în fond, sunt un copil normal“, a povestit tânăra. Mama fetei, cu ochii în lacrimi, a spus că pentru un părinte care are un singur copil este cumplit să afle că suferă de SIDA. O altă mămică a spus că are un băieţel bolnav: „Fiul meu şi-a pierdut vederea şi suferă de semipareză. Eu nu i-am spus niciodată că are SIDA, dar el bănuieşte că suferă de această boală. Este foarte deştept şi îi place să fie mereu la curent cu tot ce se întâmplă. Speră că se va găsi un remediu pentru ca boala lui să poată fi vindecată“.

Chiar dacă oamenii au aflat că unele dintre persoanele care trăiesc în aceeaşi comunitate suferă de această boală, odată cu trecerea timpului au învăţat să îi accepte. Cu toate acestea, majoritatea bolnavilor infectaţi cu HIV preferă să le ascundă adevărul celor din jur. „Am fost internată cu băieţelul meu la spital, iar o asistentă a venit în salon şi le-a spus celorlalţi pacienţi să aibă grijă că băieţelul are SIDA. Veneau oamenii în salon ca să îl vadă şi îl priveau ca pe o ciudăţenie. Nu ştiam cum să reacţionez, mai ales, pentru că doream ca băiatul să nu realizeze ce se întâmplă“, a povestit mama băiatului infectat.

 

Comemorare în centrul Râmnicului

 

Pe 2 decembrie, locuitorii din Râmnicu Vâlcea sunt invitaţi să participe, în centrul oraşului, la comemorarea celor 100 de persoane decedate din cauza SIDA începând din 1990 şi până în prezent. Cu acest prilej se vor aprinde candele aşezate pe o fundă roşie imensă, simbolul de luptă anti-SIDA. Întrucât administrarea de droguri pe cale intravenoasă prezintă un risc foarte mare de transmitere a HIV, obiectivul acestei campanii este de a trage un semnal de alarmă în acest sens. Utilizarea drogurilor administrate intravenos este o practică frecventă în judeţul Vâlcea, în prezent.

„În cadrul Campaniei «Spune Nu Discriminării!» vom organiza o masă rotundă cu titlul «Actualităţi în infecţia HIV/SIDA», adresată tuturor medicilor din judeţul Vâlcea, indiferent de specialitate, în ideea de a contribui la formarea profesională a acestora, masă rotundă care va avea loc pe 5 decembrie, ora 14.00, la Biblioteca «Antim Ivireanul» din Râmnicu Vâlcea. Lectorul manifestării va fi dr. Dumitrescu Florentina, medic primar boli infecţioase din cadrul Spitalului Clinic de Boli Infecţioase şi Pneumoftiziologie «Dr. Victor Babeş». Manifestarea este acreditată de Colegiul Medicilor din România şi se acordă puncte EMC“, a spus doctorul Georgiana Ţîrcomnicu, medic CPECA.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS