10.3 C
Craiova
sâmbătă, 4 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjPensionarii se împrumută pentru a trece iarna

Pensionarii se împrumută pentru a trece iarna

Veniturile mici şi lipsurile cotidiene îi forţează pe unii pensionari să se împrumute pentru a face faţă cheltuielilor mai mari din timpul sezonului rece.

 

Pensionarii din Gorj s-au văzut nevoiţi în ultima lună să se împrumute la Casa de Ajutor Reciproc a Pensionarilor (CARP) pentru a putea face faţă cheltuielilor lunare. În octombrie, la sediul instituţiei s-au prezentat 410 pensionari, care au solicitat împrumuturi de până la 3.000 de lei de persoană. CARP Gorj are aproximativ 16.000 de membri, şi peste patru mii de vârstnici au făcut împrumuturi de la începutul anului şi până în prezent. „Acum, la venirea iernii, pensionarii iau bani pentru lemne, întreţinere, plata altor datorii sau chiar medicamente. Pot da banii înapoi în maximum 15 rate, iar restanţierii plătesc penalizări de 20% din suma împrumutată“, a declarat Iulia Cioplea, contabila unităţii. Potrivit acesteia, în luna august au fost împrumutaţi 600.000 de lei la 510 pensionari.

 

1.000 de lei pentru medicamentele soţiei paralizate

 

Casian Fugaru are 71 de ani şi este din Târgu Jiu. Deşi are o pensie de 900 de lei, bătrânul a fost nevoit să împrumute de la CARP 1.000 de lei pentru a putea să-i cumpere soţiei paralizate medicamentele necesare: „Sunt membru al acestei unităţi de 15 ani şi am mai luat bani cu împrumut. Am achitat săptămâna trecută celălalt credit şi acum am să iau altul. Am nevoie de bani pentru a cumpăra soţiei medicamente. Este paralizată de şapte ani şi are nevoie de multe pastile. Nu îmi permit ca din pensia mea să iau aceste medicamente şi să achit şi cheltuielile cotidiene. Asta este viaţa la noi: datorii, credite şi puţină linişte“, a spus bătrânul pensionar. El a recunoscut că este mult mai simplu să iei bani de la CARP Gorj decât de la o bancă.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS