14.4 C
Craiova
vineri, 3 mai, 2024
Știri de ultima orăLocal12 mineri arşi de vii

12 mineri arşi de vii


12 mineri au murit, iar 14 au fost răniţi în urma a două explozii produse sâmbătă la Mina Petrila din Valea Jiului. Exploziile s-au produs la un interval de câteva ore. În cea de-a doua deflagraţie au fost surprinşi salvatorii.

 

Explozia de la Mina Petrila, una dintre cele mai grave care au avut loc în subteranul Văii Jiului, s-a produs în subteran sâmbătă, la ora 14.49, din cauza acumulării de gaz metan. 12 mineri au murit, iar 14 au ajuns la spital pe parcursul zilei cu arsuri grave. „A fost vorba despre o explozie a gazului acumulat chiar în locul deflagraţiei, unde concentraţia trebuie să fi fost cu siguranţă cu mai mult de cinci la sută“, a afirmat în cadrul unei conferinţe de presă Daniel Surulescu, preşedintele Companiei Naţionale a Huilei (CNH).

Prima explozie s-a produs în abatajul 431, la ora 14.49. Atunci au murit opt mineri dintre cei 13 care lucrau în abatajul respectiv. La acea oră lucrau în mină 100 de oameni. Toţi au fost evacuaţi imediat după deflagraţie. Au intrat apoi zece salvatori, la ora 16.20. Prima echipă a fost surprinsă de o nouă replică şi au murit patru salvatori.

„În urma deflagraţiei au decedat patru salvatori, al cincilea fiind rănit, dar a fost recuperat de cealaltă echipă de salvare. S-a reuşit evacuarea acestora, iar rănitul are arsuri de gradele II şi III şi a fost dus la spital“, a afirmat un reprezentant al conducerii CNH.

 

Medici din toată ţara

 

La Spitalul de Urgenţă din Petroşani au ajuns zeci de asistenţi medicali şi foarte mulţi medici specialişti din toate zonele ţării. Mai multe ambulanţe şi două elicoptere au fost pregătite să-i transporte spre spitalele de arşi pe cei grav răniţi. Directoarea Spitalului de Urgenţă din Petroşani, Alexandrina Remescu, a spus că opt mineri au plecat cu ambulanţe dotate cu aparatură ATI spre Bucureşti. Potrivit conducerii spitalului, ceilalţi sunt răniţi mai uşor şi sunt internaţi la neurochirurgie, chirurgie şi ortopedie, cu diferite traumatisme. Cinci mineri au fost duşi la Spitalul de Arşi din Bucureşti, iar trei, la Spitalul Floreasca. S-a luat această decizie pentru că spitalele din Capitală au mai multe posibilităţi de menţinere în viaţă a pacienţilor, mai ales că şase dintre cei transportaţi respiră cu ajutorul aparatelor. Cei cinci mineri răniţi internaţi la Spitalul de Arşi din Capitală au fost supuşi unor intervenţii chirurgicale şi se află la Secţia de terapie intensivă, starea lor fiind instabilă din cauza arsurilor foarte grave, a declarat ieri directorul medical al unităţii spitaliceşti, Cristian Niţescu, potrivit NewsIn. Acesta a precizat că trei dintre minerii răniţi sunt în stare foarte gravă, având arsuri pe 80-85% din suprafaţa corpului, iar ceilalţi doi pacienţi au arsuri de până la 35% din suprafaţa corporală. De asemenea, starea răniţilor este instabilă deoarece aceştia au suferit arsuri ale căilor aeriene respiratorii superioare, putând oricând apărea complicaţii precum insuficienţa pulmonară acută sau stop cardiorespirator. Doi dintre cei trei mineri internaţi la Spitalul de Urgenţă Floreasca au intrat deja în sala de operaţii şi au arsuri deosebit de grave, pe aproximativ 70% din suprafaţa corpului. Unul dintre răniţi are o fractură la braţ, iar altul are o leziune craniană. Alţi cinci mineri răniţi au rămas la Spitalul din Petroşani.

 

Revoltă

 

Minerii de la Petrila au acuzat conducerea unităţii de neglijenţă, iar rudele celor morţi spun că se ştia de câteva zile de acumularea de gaz. Cu o zi în urmă, un miner a ajuns cu arsuri la Spitalul din Petroşani, în urma unei explozii, iar săptămâna trecută au ajuns ortaci la dispensar cu intoxicaţie din cauză că au inhalat gaze. „Se ştia că e metan acolo! I-au băgat în mină şi nu au fost luaţi niciodată în seamă când au cerut materiale şi siguranţă“, au spus rudele celor care au intrat sâmbătă în mină.

Cel puţin trei miniştri şi preşedintele Traian Băsescu au ajuns sâmbătă noapte la Petrila şi la Spitalul din Petroşani. „Este prea devreme pentru concluzii şi de asta se ocupă specialiştii… I-am văzut şi m-au impresionat. Să le dea Dumnezeu putere să treacă peste asta! Sper să scape toţi… A fost impresionant ce am văzut în spital, cum tot personalul a venit, şi chirurgi, şi plasticieni, şi asistenţi medicali… Sunt procurori, inspectori pentru protecţia muncii care vor decide ce s-a întâmplat. Eu nu am venit aici pentru expertiză, ci din compasiune“, a declarat preşedintele Traian Băsescu, la Petrila.

La mină a ajuns şi ministrul Varujan Vosganian, care a precizat că rapoartele expertizelor vor fi publice şi că se vor lua cu fermitate măsurile care se impun. Vosganian a mai spus că s-au alocat bani pentru minele din Valea Jiului: „Eu cred că prioritar este să ajutăm persoanele spitalizate şi să facem programele de intervenţie pentru o recuperare a persoanelor decedate. MEC a onorat sută la sută toate subvenţiile convenite cu UE, iar CNH a investit toate sumele pe care a putut să le investească“.

 

Conducerea minei, suspendată

 

Comitetul de criză condus de ministrul Varujan Vosganian a decis suspendarea conducerii Minei Petrila, pentru ca ancheta să se poată desfăşura în siguranţă, fără să implice angajaţii în funcţiile de conducere. La mina unde a avut loc explozia urmează să se desfăşoare o anchetă pentru a se stabili cum au fost cheltuiţi banii pentru investiţii şi cum au fost posibile cele două deflagraţii. „Şeful Corpului de Control al MEF, comisarul Constantin Ciornei, se va deplasa la Compania Naţională a Huilei şi va verifica modul în care s-au cheltuit fondurile. Până la finalizarea anchetei, conducerea Minei Petrila a fost suspendată, iar conducerea a fost preluată de directorul adjunct al CNH, Constantin Jujan“, a declarat Vosganian.

La CNH s-au alocat 338,9 milioane de lei numai în 2008. Ministrul Cristian David a precizat că o echipă de patru procurori, doi ofiţeri de la IGPR şi patru ofiţeri din cadrul IPJ Hunedoara au demarat o anchetă pentru a stabili împrejurările producerii accidentului şi dacă sunt culpe penale. „Cercetările au demarat de la primele ore, iar echipa este condusă de un procuror de la Alba Iulia. Actele premergătoare sunt deja în faza de finalizare, iar ancheta se urgentează“, a declarat David.

 

73.000 de lei, viaţa unui miner

 

Minerii răniţi în subteran, precum şi familiile celor decedaţi vor beneficia de un ajutor financiar, în funcţie de gravitatea rănilor suferite. Ministrul muncii, Mariana Câmpeanu, a anunţat că fiecare miner accidentat spitalizat la Petroşani va beneficia de un ajutor financiar de 5.000 de lei, din partea CNH, la care se adaugă 10.000 acordaţi de consiliul judeţean şi de guvern. Răniţilor care au fost transportaţi la Bucureşti, CNH le va da un ajutor financiar de 10.000 de lei, în timp ce din partea guvernului şi consiliului judeţean vor primi alţi 10.000.

Pentru familiile minerilor decedaţi, CNH va acorda un sprijin financiar de 63.000 de lei, iar guvernul câte 10.000. „Dosarele cu anchetele sociale vor fi întocmite urgent, pentru ca în prima şedinţă a guvernului să se acorde ajutoarele financiare în regim de urgenţă. Copiii minerilor decedaţi vor beneficia de burse speciale pe toată durata studiilor, iar un membru din familiile minerilor morţi va fi angajat la CNH“, a afirmat într-o conferinţă de presă Mariana Câmpeanu.

Bilanţ tragic:

Sâmbătă, în Valea Jiului, au murit:

Brad Iosif, inginer şef producţie; Holingher Doru, şef sectorul I; Stoian Vasile, miner; Măţan Adrian, ajutor miner front; Mateş Dan, sondor; Moş Silviu, miner şef de schimb; Şipoş Cristian, miner; Alecsa Marcel Alin, sondor; Frăţilă Daniel, miner şef de schimb; Elekeş Attila, miner galerie; Vişan Trandafir, adjunct şef sector; Puian Nicolae, miner şef de brigadă.

Răniţii:

Socolescu Alexandru, miner; Lăban Cristian, lăcătuş; Tirintică Victor, inginer conducător formaţie de lucru; Matei Petru, muncitor necalificat; Loghin Constantin, lăcătuş; Alexa Nicolae, miner; Iordache Nicolae Florin, ajutor miner; Bodoni Şandor, miner; Bălbă Sorin Mihai, miner; Trăilă Sorin, artificier; Badea Vasile, miner şef de schimb, Leonte Petre, miner; Baran Alin, miner; Cristea Nicolae.

Noiembrie, luna neagră

Într-un clasament al celor mai grave accidente colective de muncă înregistrate în ultimii 35 de ani în minele din Valea Jiului, luna noiembrie ocupă primele două locuri, cu evenimentele produse la Uricani şi Livezeni, în urmă cu 36, respectiv 28 de ani.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

5 COMENTARII