14.5 C
Craiova
luni, 29 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalGoana după diplome

Goana după diplome

Elevii de liceu din an terminal, cu pretenţii de a studia în străinătate, au o grijă suplimentară: realizarea unui dosar cât mai voluminos şi mai diversificat cu diplome. Facultăţile din străinătate nu caută doar elevi care să exceleze într-un domeniu, ci persoane care să aibă contact cu o arie cât mai diversificată de activităţi. Dacă sunt extraşcolare, cu atât mai bine.

Testele de limbi străine precum Cambridge, TEOFL, DALF sau Zertifikat Deutsch nu dau suficientă consistenţă unui dosar cu care să-i dai pe spate pe cei de la facultăţile de renume. Rezultatele considerabile la concursurile şi olimpiadele şcolare sunt unul dintre punctele care trebuie bifate.

 

Mai mult decât şcoală

 Activităţile extraşcolare sunt extrem de apreciate de instituţiile de învăţământ superior, acestea dovedind capacitatea candidatului de a lucra în echipă şi de a comunica uşor cu cei din jur. Ele sunt cu atât mai valoroase cu cât diplomele sunt atestate de organizaţii recunoscute la nivel internaţional. Un astfel de exemplu ar putea fi Şcoala de weekend ATLANTYS, cu succes nebun în rândul tinerilor, care a fost organizată sub patronajul UNESCO. Extrem de căutat este voluntariatul şi de aceea Crucea Roşie are tot mai mulţi membri din rândul tinerilor. „Pe lângă experienţa în acordarea primului ajutor, implicarea în această activitate îmi asigură recomandarea făcută de o organizaţie internaţională, care cântăreşte foarte mult la dosar“, a  specificat Florin, care se implică în această activitate de cinci luni.

Colegul său, Cristian, este interesat şi de alte activităţi în afara voluntariatului. Aşa se face că, în speranţa obţinerii unei diplome de la Ubisoft, acesta participă la trainingul organizat de compania de jocuri pe o perioadă de un an în Craiova. „Sunt convins că evaluatorii mei vor fi impresionaţi dacă, pe lângă rezultatele bune la olimpiade şi concursuri, voi avea şi o atestare de la un gigant al IT-ului“, mărturiseşte Cristian entuziasmat de noua sa activitate.

 

Interesaţi sau nu…

 Nu toţi sunt însă atât de convinşi că acţiunile extraşcolare le asigură succesul, de aceea nu le dau mare importanţă. „Vreau să merg să studiez în Anglia, dar nu sunt în goană după diplome. Eu vreau să fac webdesign şi nu cred că pe angajatorul meu l-ar impresiona activităţile voluntare, în condiţiile în care eu profesez în cu totul alt domeniu“, afirmă Ioana, iritată de agitaţia din jurul ei. Important este că, strângând sau nu diplome, tinerii de valoare caută tot felul de alternative pentru a fugi cât mai departe, iar asta nu poate decât să-i frustreze şi să-i îngrijoreze pe cei din mediul universitar românesc.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS