10.3 C
Craiova
sâmbătă, 4 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjBătălie pentru secţiile de votare

Bătălie pentru secţiile de votare

Peste 2.000 de gorjeni vor să participe la scrutinul care va fi organizat pe 30 noiembrie, în calitate de preşedinţi de secţii de votare sau locţiitori.

 

Tribunalul Gorj va desemna la sfârşitul acestei săptămâni cei 316 preşedinţi de secţii de votare din judeţ, precum şi pe locţiitorii acestora. Potrivit reprezentanţilor Biroului Electoral de Circumscripţie nr. 20 Gorj, până în prezent au fost depuse peste 2.000 de cereri din partea unor persoane care aspiră la aceste posturi. Preşedinţii şi locţiitorii vor fi traşi la sorţi mâine, de la ora 8.30.

După cum au precizat aceleaşi surse, într-o singură localitate, Târgu Logreşti, au fost depuse cereri numai din partea unor cetăţeni cu studii medii şi, astfel, conducerea Tribunalului Gorj va fi nevoită să identifice candidaţi corespunzători în comunele învecinate. De asemenea, sunt probleme şi cu numărul de cereri pentru posturile de locţiitori în comunele Brăneşti, Fărcăşeşti, Hurezani, Padeş, Stejari, Ţicleni şi Vladimir, unde nu există destui candidaţi cu studii superioare.

 

Partidele depun şi ele cereri

 

Judecătorul Dumitru Păsărin, preşedintele Biroului Electoral Judeţean Gorj, a declarat că şi partidele politice au început să depună cereri cu numele delegaţilor care vor face parte din birourile secţiilor de votare. „Va avea loc în prima etapă tragerea la sorţi a preşedinţilor de secţii şi a locţiitorilor şi vom folosi acelaşi program prin care sunt desemnaţi judecătorii pentru procese. Acolo unde va trebui să completăm cu persoane din alte localităţi, vom avea în vedere comunele sau oraşele cele mai apropiate de zonele respective. Dorim să nu mai apară incidente ca în anii trecuţi şi să nu existe întârzieri la deschiderea secţiei de votare pentru că unul dintre membri nu a putut să ajungă la timp, că venea de la sute de kilometri sau nu a avut cu ce să ajungă. Partidele parlamentare şi neparlamentare depun cereri în aceste zile, iar delegaţii vor fi traşi la sorţi şi repartizaţi cu acelaşi program prin care sunt desemnaţi judecătorii. În ceea ce priveşte accesul presei în cadrul Biroului Electoral Judeţean, ne deranjează prezenţa ziariştilor acolo. Mai ales când vin câte cinci-şase. Nu vrem să avem un du-te-vino şi să ne încurce. Am desemnat-o pe judecătoarea Celea purtător de cuvânt“, a declarat judecătorul Dumitru Păsărin, care a fost implicat în dese rânduri în incidente care vizau prezenţa jurnaliştilor în cadrul Biroului Electoral Judeţean.

De precizat că preşedinţii de secţii vor primi 62 de lei pe zi pentru cele zece zile în care vor fi implicaţi în scrutin şi opt lei pe zi pentru hrană.

 

Tipografia, sub paza jandarmilor

 

Potrivit prefectului de Gorj, Victor Banţa, până joi fuseseră tipărite 160.000 de buletine de vot, pentru Colegiul uninominal nr. 1. Până la sfârşitul acestei săptămâni vor ieşi de sub tipar şi restul de buletine de vot până la 680.000. De asemenea, începând din 12 noiembrie, Inspectoratul de Jandarmi Judeţean „Tudor Vladimirescu“ Gorj asigură paza şi protecţia la sediul Tipografiei PROD COM din Târgu Jiu pe durata întregului proces de tipărire şi depozitare a buletinelor de vot. Paza şi protecţia tipografiei vor fi instituite până la distribuirea buletinelor de vot către circumscripţiile electorale. Accesul publicului în tipografia unde sunt tipărite buletinele de vot va fi limitat în această perioadă. Accesul este interzis inclusiv în spaţiile de depozitare, iar efectivele de jandarmi mobilizate în zonă vor verifica toate persoanele care vor intra în tipografie, inclusiv pe angajaţii instituţiei.

Conform Inspectoratului Judeţean de Jandarmi Gorj, programul de lucru pentru tipărirea buletinelor de vot este nonstop.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS