30.6 C
Craiova
marți, 4 iunie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjItalienii se bat pe reabilitarea „Drumului de sub munte“

Italienii se bat pe reabilitarea „Drumului de sub munte“

Două firme din Italia au ajuns să se lupte pentru modernizarea DJ 665, numit şi „Drumul de sub munte“, ce leagă localităţile Crasna şi Polovragi, banii fiind asiguraţi printr-o finanţare nerambursabilă de la Uniunea Europeană.

GORJ. Reabilitarea Drumului Judeţean 665, care leagă localităţile Crasna şi Polovragi, a devenit o afacere între două firme din Italia. Dat fiind faptul că este vorba de o finanţare aproape integral asigurată din fonduri comunitare nerambursabile, se poate considera că, în acest caz, banii Uniunii Europene vor ajunge tot acolo de unde au fost trimişi, adică la firme din ţările cu influenţă în cadrul Comunităţii Europene. Iar suma pusă în joc prin Fondul European de Dezvoltare Regională este consistentă, fiind vorba de 85 de milioane de lei. Circa 85% din fondurile pentru reabilitarea DJ 665 sunt suportate de Uniunea Europeană, în cadrul fondului amintit, iar diferenţa va fi alocată de la bugetul de stat şi cel al comunităţii locale. Licitaţia electronică organizată de Consiliul Judeţean Gorj a fost câştigată de asociaţia formată din firmele SECOL SPA ROMA şi SECOL ROMÂNIA SRL. Altă asociaţie de firme, ADIGE BITUMI IMPRESA SPA şi CCCF DRUMURI şi PODURI TIMIŞOARA, care a fost descalificată, încearcă să obţină în instanţă blocarea contractului ce urmează să fie semnat între italienii de la SC SECOL şi Consiliul Judeţean Gorj.

 

„În România e nevoie de firme puternice“

 

Pentru licitaţia care a avut loc săptămâna trecută s-au calificat opt societăţi, însă câştigătoare a fost declarată asociaţia de firme SC SECOL SPA ROMA şi SECOL ROMÂNIA SRL. „Plângerea la instanţă a fost formulată împotriva deciziei Consiliului Naţional pentru Soluţionarea Contestaţiilor de respingere a contestaţiei, deci nu împotriva consiliului judeţean. Cea care a făcut contestaţia este asociaţia de firme ADIGE BITUMI IMPRESA SPA şi CCCF DRUMURI şi PODURI TIMIŞOARA, a căror ofertă a fost declarată neconformă, deci nu a intrat în licitaţia electronică. CJ a descalificat firma respectivă, iar ADIGE a depus contestaţie la CNSC, care, la rândul său, a respins-o. Aşteptăm să vedem ce se întâmplă în instanţă, astfel încât să se treacă sau nu la semnarea contractului. Am ajuns în situaţia în care două firme din Italia şi filialele lor din România să-şi dispute fondurile europene care vin în România, în Gorj. Am fost avertizaţi că am putea ajunge într-o astfel de situaţie. În România e nevoie de firme puternice, care să poată susţine tehnic şi economic lucrări de anvergură. De obicei, societăţile noastre vin cu oferte mari din punct de vedere economic, însă principala problemă este să se încadreze în preţ şi să facă lucrări de calitate. După semnarea contractului, vom face o licitaţie pentru desemnarea unei firme care să se ocupe şi de auditarea lucrărilor şi a modului în care se vor face plăţile, pentru a nu exista probleme. Deocamdată, aşteptăm să vedem cum va fi semnat contractul“, a declarat Adina Andriţoiu, purtătoarea de cuvânt a Consiliului Judeţean Gorj.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU