11.7 C
Craiova
miercuri, 15 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalSanitas renunţă la grevă

Sanitas renunţă la grevă

Cadrele medicale s-au dovedit surprinzător de uşor convinse să renunţe la protestele anunţate pentru această lună. După ce au ameninţat cu încetarea activităţii dacă ministrul Eugen Nicolăescu nu le măreşte salariile cu 50%, ba chiar cu 60%, reprezentanţii Sanitas au anunţat ieri că nu mai fac grevă, bătând palma cu ministerul pentru o mărire salarială de numai… 10%, iar asta nu de acum, ci începând cu 1 ianuarie 2009. Un acord în acest sens va fi semnat între cei doi parteneri sociali pe 14 noiembrie.

„Cadrele medicale au înţeles că acest acord este maximul ce poate fi obţinut de la guvernul aflat pe picior de plecare şi au fost de acord cu creşterea medie a salariilor cu 10%“, a declarat ieri, pentru NewsIn, preşedintele Sanitas, Marius Petcu.

 

Multe promisiuni,
nimic concret

 

Concret, nici măcar toate salariile nu vor creşte cu 10%, aceasta fiind o medie, urmând ca persoanele care au venituri mai mici de 1.000 de lei să primească în plus 20%, iar cei cu venituri de peste 1.800 de lei să primească doar 7%, adică exact procentul maxim pe care îl oferise de la început ministerul. În plus, liderul sindical a precizat că a obţinut acordul din partea ministrului sănătăţii pentru creşterea sporului de prevenţie de la 11% la 14-15% şi acordarea unei prime de concediu echivalentă cu salariul de încadrare al personalului medical. „Menţionez că ni s-au promis mai multe prime de stabilitate faţă de două, câte sunt în prezent, iar prima de vacanţă va fi obţinută în funcţie de grade, urmând ca o parte a personalului să primească chiar şi 2.000 de lei“, a spus Petcu.

Liderul Sanitas a adăugat că a obţinut şi mărirea bazei celor care primesc spor de prevenţie cu încă 70.000 de persoane, urmând ca – pe lângă doctori, asistente şi infirmiere – să beneficieze de acest spor şi personalul TESA, dar şi funcţionarii publici din unităţile sanitare. „Am obţinut, de asemenea, dreptul cadrelor medicale de a efectua gratuit investigaţii în unităţile clinice şi paraclinice“, a mai spus Petcu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS