21.7 C
Craiova
sâmbătă, 1 iunie, 2024
Știri de ultima orăLocalÎn paşi de street dance

În paşi de street dance

Pentru tinerii olteni, termenul de street dance este cunoscut doar din filme. Nu mulţi ştiu că în Craiova există câteva trupe de acest gen, care se luptă în concursurile naţionale şi internaţionale pentru un loc pe podium. Una dintre acestea este „Next Level Kit“, formată din 16 membri, cu multe medalii la activ. 

În octombrie 2007, Oana Neagu şi Laurenţiu Ungureanu visau la o trupă de dans după ce au văzut filmul „You Got Served“, unde actorii se mişcau pe beat-uri de hip-hop. Elevi ai Colegiului Naţional „Carol I“, ei au fost ajutaţi de profesoara Cojocaru Rodica să îşi împlinească visul. Aşa a apărut „Next Level Kit“, prima trupă de street dance din Craiova. Dacă în Bucureşti fenomenul a început să ia amploare, în Bănie trupele sunt la început şi se zbat să ţină pasul la nivel naţional. „Oamenii nu au auzit de acest stil de dans şi sunt neîncrezători. Cred că este doar o joacă şi nu ştiu cât de mult muncim“, spune Cristi sau Bacti, cum îi spun colegii de trupă. Imediat după înfiinţarea trupei, aceştia au mers la un concurs în Italia, la Rimini, unde au câştigat locul doi la hip-hop. Au fost concurenţi din 24 de ţări, iar trupele erau formate din 50 şi chiar 100 de membri. „Unele ţări aveau în concurs două sau trei trupe. Noi eram douăzeci şi patru, dar tot am reuşit să le luăm locul doi“, spune mândră Betty. În iunie anul acesta, concursul din Croaţia le-a adus zece cupe şi 21 de diplome, concurând la trei categorii: hip-hop, funky şi electric.  

Just for fun 

Pentru că vrea să ajute la dezvoltarea acestui stil de dans, trupa „Next Level Kit“ a organizat în aprilie un concurs de street dance, numit „Just4fun“. Fără sponsori, dansatorii au fost nevoiţi să pună bani de la ei. „Am strâns bani de la noi pentru a face acest concurs. Fiecare membru a contribuit, iar la concurs, sala de la Voinţa a fost neîncăpătoare“, povesteşte Andreea.  La cele trei categorii, individual, duo şi echipe, s-au înscris patru trupe, iar majoritatea premiilor le-au câştigat ei. Săptămâna aceasta, între 7-9 noiembrie, membrii „Next Level Kit“ organizează un workshop de dans, cu unul dintre cei mai cunoscuţi coregrafi de street dance din România, Mircea Ecxarcu. Pentru a lua parte la workshop, se plăteaşte o taxă 100 de lei, iar cei interesaţi trebuie să dea un avans. „Avem deja 30 de persoane înscrise, dar interesul este scăzut, pentru că este şi această taxă. Ei nu înţeleg că nici un coregraf nu vine gratis. Dacă vrem să învăţăm, trebuie să şi plătim“, spune Bacti. „Luăm cursuri încontinuu, ne facem singuri costumaţiile. Este costisitor, dar nu vrem să renunţăm“, adaugă Beatrice.  

Dansez pentru un vis 

Trupa de dans „Next Level Kit“ a participat şi la preselecţiile naţionale „Dansez pentru tine“. Dintre membrii ei, Denis Bolborea a mers mai departe, împreună cu povestea sa. Prietenii de trupă îl urmăresc ediţie de ediţie, îi ţin pumnii, iar săptămâna trecută au plecat la Bucureşti să îl încurajeze. „Nu are cum să nu câştige, nici nu ne gândim că nu o să fie învingător“, spun toţi în cor. Majoritatea membrilor sunt elevi la Colegiul Naţional „Carol I“ şi vor ca, după terminarea liceului, să se reîntâlnească. „O să dăm fiecare la o facultate din Bucureşti, să fim şi acolo împreună, pentru ca trupa să nu moară“, afirmă Cristina. Pentru cei care vor să iasă din amorţeala de la şcoală, „Next Level Kit“ acceptă persoane noi, interesate de dans. Următorul concurs internaţional îl vor susţine anul viitor la Barcelona, sprijiniţi de IDF (International Dance Federation) şi de sponsorizările aduse de Constanţa Pârvuleasa, coordonator de proiecte educative la Colegiul Naţional „Carol I“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

3 COMENTARII