17.3 C
Craiova
joi, 16 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalCu repartitorul la pauşal

Cu repartitorul la pauşal

Cele cinci zile de căldură din luna octombrie vor fi plătite de craioveni, locuitori la bloc şi posesori de repartitoare de costuri, fie la pauşal, fie cumulate pe luna noiembrie. Şi asta pentru că taxele de citire pe care le percep firmele care au montat respectivele dispozitive sunt mai mari decât factura.

 

Factura la căldură naşte zâzanie în rândul proprietarilor de apartamente care au montate repartitoare de costuri. Mulţi s-au trezit că nu au de plătit doar ce au consumat în cele câteva zile, ci la grămadă, cu toţi ceilalţi locatari. Deciziile au fost luate la nivelul asociaţiilor de proprietari, care, în înţelegere cu firmele ce fac citirea repartitoarelor, au decis ca suma de plată pentru cele cinci zile să fie inclusă în factura pe luna noiembrie ori la pauşal, în funcţie de suprafaţa apartamentului. „Reprezentanţii asociaţiei noastre şi firma care face citirea şi facturarea am convenit ca să cumulăm cele două luni. Şi proprietarii au fost de acord cu această soluţie ca să nu mai plătească taxa de citire către firma de repartitoare numai pentru câteva zile. Dacă un bloc are de plătit 700 de lei costul căldurii, pentru finalul lunii octombrie mai plăteşte 300 taxa de citire şi facturare şi nu ar fi drept. Altă soluţie ar fi plata la comun, dacă se decide la nivelul asociaţiei să-i punem pe toţi egal“, a precizat Vasile Calciu, administratorul Asociaţiei G5, Brazda lui Novac.

O explicaţie asemănătoare au şi reprezentanţii unor firme în domeniu din Craiova. Pentru că societatea percepe pentru citirea fiecărui calorifer o taxă de 0,5 euro, costurile citirii şi facturării sunt în majoritatea cazurilor mai mari decât factura. Pentru un apartament cu şase calorifere se percepe o taxă de trei euro.
Într-o lună este convenabil, dar pentru câteva zile, când factura la căldură este sub acest cost, proprietarul este defavorizat. Aşa că am încuviinţat cererea unora dintre asociaţiile de proprietari“, a declarat Alexandru Rotaru, reprezentantul unei societăţi de producere şi comercializare a repartitoarelor din Craiova, SC ELSACO.

 

Taxare ca la… contract

 

Alte asociaţii au procedat la fel ca până acum. Omenii îşi completează fluturaşul şi îl pun în cutia poştală instalată la fiecare scară sau depun citirea la firmă, dar vor suporta şi taxa de citire. „Nu am luat nici o decizie în această privinţă, cei cu repartitoare vor fi facturaţi ca şi până acum. I-am avertizat de fiecare dată să le ceară chitanţă pentru taxa pe care
le-o plătesc. Nu prea este corect să fie băgaţi toţi la pauşal, deoarece cei cu repartitoare au deja contract cu firma distribuitoare, dar este o soluţie de moment“, a precizat Dan Remus, preşedintele Asociaţiei 16 Rovine II.

Directorul tehnic al Regiei Autonome de Termoficare Craiova spune că nu cunoaşte ce hotărâri s-au luat la nivelul asociaţiilor cu privire la plata facturilor la căldură pentru cele cinci zile ale lunii octombrie.

Cu plata facturii pentru căldură la pauşal sunt de acord şi unele societăţi de repartitoare, numai sistemul să permită citirea şi calcularea pe o perioadă mai mare.

„De regulă, acest serviciu se execută lunar, fiecare locatar plătind atât cât consumă. Serviciul lunar poate fi executat însă numai pentru repartitoarele de costuri electronice. Pentru repartitoarele de costuri cu evaporare, intervalul între două citiri şi calcule de consumuri este de minimum trei luni de iarnă, datorită gradului de evaporare redus în intervale scurte de timp.

În cazul în care se optează pentru un singur calcul pe an, la sfârşitul sezonului de încălzire, calculul se desfăşoară astfel: fiecare locatar plăteşte lunar o sumă calculată de administraţie în mod pauşal (funcţie de suprafaţa apartamentului). La sfârşitul perioadei de încălzire, repartitoarele de costuri sunt citite şi se determină consumul individual real din fiecare apartament, care este diferit de cel evaluat pauşal de către administraţie. Diferenţele apărute se regularizează între proprietari, în cadrul asociaţiei, pe baza notelor de calcul a consumurilor individuale“, a declarat reprezentantul unui al furnizor de repartitoare din Craiova, SC ISTA.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

3 COMENTARII