15.9 C
Craiova
joi, 16 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalProgramul „Rabla“ pentru tractoare, amânat pentru la anul

Programul „Rabla“ pentru tractoare, amânat pentru la anul

Programul „Rabla“ pentru tractoare a fost amânat din nou. Reprezentanţii Administraţiei Fondului pentru Mediu susţin că fermierii îşi vor putea înlocui utilajele vechi cu altele noi în 2009.

OLT. Fermierii din judeţul Olt care deţin tractoare mai vechi de 12 ani ar putea să şi le schimbe cu unele noi în cadrul programului de casare. Anunţul a fost făcut de reprezentanţii Administraţiei Fondului pentru Mediu (AFM) într-o revistă de profil. După ce a fost amânat prima dată pentru luna iulie din cauză că rectificarea bugetară de la Fondul pentru Mediu întârzia să apară, programul „Rabla“ pentru tractoare a fost amânat din nou pentru luna august şi apoi pentru septembrie. Nici de această dată nu s-au găsit banii necesari derulării sale. La vremea respectivă, Mihai Toti, preşedintele AFM, a explicat că prevederile legislative care reglementau funcţionarea programului de casare pentru tractoare au fost aprobate fără ca în bugetul pentru anul în curs al AFM să fie prevăzuţi bani pentru derularea acestuia.

 

Eşec

 

Programul „Rabla“ pentru tractoare este reglementat prin Legea nr. 10/2008. El urmăreşte înlocuirea utilajelor uzate, mai vechi de 12 ani, cu unele noi, care au un nivel de poluare mai mic. Potrivit prevederilor legislative, programul ar urma să se desfăşoare pe parcursul mai multor ani prin alocarea din Fondul pentru Mediu a unei sume de 21 de milioane de lei. El ar fi trebuit să înceapă anul acesta. În cadrul lui, în 2008, trebuia retrase din exploatare peste 1.200 de tractoare uzate.

 

Program inoperaţional

 

Ajunşi spre sfârşitul anului, oficialii AFM au decis că programul nu se mai poate desfăşura. „Banii pentru desfăşurarea programului de stimulare a reînnoirii parcului naţional de tractoare nu sunt nici în prezent evidenţiaţi în cuprinsul bugetului propriu de venituri şi cheltuieli, astfel că el este inoperaţional“, a declarat Toti pentru o revistă cu profil agricol.

Anul acesta, agricultorii din Olt nu se vor mai putea înscrie în cadrul programului „Rabla“ pentru tractoare. Reprezentanţii AFM apreciază că el va fi demarat la începutul anului viitor. Potrivit unor statistici oficiale, în România există 175.000 de tractoare, dintre care aproximativ 60% sunt uzate.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS