19.5 C
Craiova
marți, 4 iunie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjFilm inedit despre Maria Lătăreţu

Film inedit despre Maria Lătăreţu

Un film documentar despre Maria Lătăreţu a avut premiera ieri, la Târgu Jiu. Pelicula conţine imagini cu cea care a fost supranumită „Privighetoarea Gorjului“, imortalizate cu zece zile înainte de moartea artistei.

 

Filmul documentar „Privighetoarea nepereche“ a fost lansat ieri, la Casa de Cultură a Sindicatelor din Târgu Jiu, în deschiderea Festivalului de Muzică Populară „Maria Lătăreţu“, ajuns la cea de-a XV-a ediţie. Filmul este realizat de publicistul gorjean Dorin Brozbă şi conţine 20 de minute de imagini cu marea artistă, pe scenă, cu zece zile înainte de a înceta din viaţă. Secvenţele au fost păstrate de urmaşii Mariei Lătăreţu şi nu au mai fost difuzate până acum. Acestea au fost puse la dispoziţia realizatorului documentarului de către Ioana Lătăreţu, nora artistei, care a fost prezentă la lansarea filmului. „Este un moment copleşitor şi emoţionant. Sunt bucuroasă că Maria Lătăreţu nu este uitată şi că acest film documentar este lansat cu ocazia unei ediţii jubiliare a festivalului ce-i poartă numele. Filmul cuprinde momente inedite şi nevăzute până acum, care au fost păstrate cu sfinţenie în fonoteca familiei, iar cu ajutorul lui Dorin Brozbă au fost scoase acum la lumină“, a spus Ioana Lătăreţu.

 

Al doilea documentar despre „Privighetoarea Gorjului“

 

Filmările au fost realizate la Casa memorială „Maria Lătăreţu“ din Bălceşti, judeţul Gorj, localitatea natală a artistei, şi la Româneşti, judeţul Botoşani, unde „Privighetoarea Gorjului“ s-a stins din viaţă în timp ce cânta pe scenă. În filmul documentar apar şi o tânără speranţă a muzicii populare din Gorj, Maria Beatrice Bădoiu, care se pregăteşte la Şcoala Populară de Artă din Târgu Jiu, şi copiii din Grupul fol- cloric din localitatea Bălceşti. La doar 16 ani, Maria Beatrice Bădoiu a câştigat numeroase premii şi concursuri, fiind considerată o urmaşă a Mariei Lătăreţu.

Dorin Brozbă a precizat că filmul va fi difuzat de două posturi naţionale de televiziune. Acesta este al doilea documentar realizat de publicistul gorjean despre Maria Lătăreţu. Primul a fost făcut anul trecut, în localitatea Româneşti, şi prezintă locul şi modul în care marea artistă a intrat în eternitate. Tot despre aceasta, Dorin Brozbă a mai scris şi o carte biografică.

 

„Este un film de restituire“

 

Viorel Gârbaciu, directorul Şcolii Populare de Artă din Târgu Jiu, a precizat: „Este un film despre un om de geniu, pentru că majoritatea cântecelor pe care le-a cântat sunt creaţiile ei. Dorin Brozbă este un om care pune suflet în tot ceea ce face şi care întreprinde o muncă de cercetare în mod dezinteresat. Este un film de restituire, pentru că restituie iubitorilor de folclor cântecele Mariei Lătăreţu, care se pierduseră. Este un film de o valoare remarcabilă“.

Directorul Şcolii Populare de Artă a contribuit şi el la realizarea documentarului despre Maria Lătăreţu, acestuia aparţinându-i vocea care prezintă materialul informativ.

Tinere talente

Festivalul de Muzică Populară „Maria Lătăreţu“ a început ieri şi se va desfăşura până vineri. Pe scena Casei de Cultură din Târgu Jiu vor urca tinere talente, precum şi artişti consacraţi.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS