12.8 C
Craiova
sâmbătă, 11 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjPlan de relansare economică a Gorjului

Plan de relansare economică a Gorjului

Un grup de specialişti americani împreună cu mai mulţi reprezentanţi ai Universităţii „Ovidius“ din Constanţa au realizat un proiect de relansare economică şi dezvoltare durabilă a judeţului Gorj.

 

GORJ. Specialişti de la Universitatea Wisconsin Milwaukee din Statele Unite ale Americii au colaborat, aproximativ doi ani, cu colegii lor de la Universitatea „Ovidius“ din Constanţa pentru a realiza un plan care să fie pus la dispoziţia autorităţilor şi a potenţialilor investitori interesaţi de deschiderea unor afaceri în Gorj. Studiul inventariază majoritatea problemelor existente în judeţ după 1990 şi propune variante de investiţii care se pot realiza în perspectiva următorilor ani. „Viziunea pentru o dezvoltare durabilă economică şi pentru protecţia mediului în regiunea Olteniei îmbrăţişează atât caracteristici geografice naturale, cât şi resursele umane. În ultimii ani, economia regiunii a cunoscut un declin, astfel că este nevoie de proiecte de dezvoltare economică noi pentru ca judeţul Gorj să fie durabil. Scopul proiectului este de a dezvolta unelte ce vor ajuta în procesul de luare a deciziilor pentru o dezvoltare durabilă“, a declarat Gheorghe Popescu, şef birou regional al Agenţiei Naţionale pentru Dezvoltarea Zonelor Miniere.

 

Zone cu probleme

 

Specialiştii americani au consemnat în raportul lor numeroasele probleme din Gorj: starea proastă a drumurilor, calitatea slabă a apei potabile, inclusiv la nivelul municipiului Târgu Jiu, lipsa unui aeroport, dar şi scăderea populaţiei după 1990. Studiul întocmit de aceştia se întinde pe sute de pagini, realizarea documentelor respective fiind posibilă după purtarea mai multor discuţii cu autorităţile din Motru, Târgu Jiu şi Baia de Fier. Americanii au vizitat fiecare localitate şi au discutat cu primarii, dar şi cu oamenii din acele zone, pentru a putea găsi soluţiile cele mai bune pentru dezvoltarea judeţului. „Echipa a stabilit două obiective cuprinzătoare pentru a-şi gestiona efortul şi a obţine strategia necesară pe termen lung – de a dezvolta mijloace de justificare, evaluare, prioritizare a proiectului de dezvoltare durabilă a Gorjului şi de a integra uşor instrumentele acestuia şi principiile pe care se bazează“, a declarat Timothy Ehlinger, de la Universitatea Wisconsin Milwaukee. Finanţarea acestui proiect se ridică la suma de 370.000 de dolari şi este suportată de americani.

Subprefectul Constantin Dumitrescu a declarat că baza de date creată de specialiştii americani se află atât la dispoziţia consiliului judeţean, cât şi a Agenţiei de Dezvoltare a Zonelor Miniere, care este direct implicată în materializarea proiectului. Conform subprefectului, americanii vor începe de anul viitor să realizeze un proiect asemănător pentru judeţul Hunedoara, studiile de acest gen fiind finanţate de Guvernul Statelor Unite ale Americii.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

2 COMENTARII