22.9 C
Craiova
luni, 29 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalGreva ameninţă alegerile parlamentare

Greva ameninţă alegerile parlamentare

Intrarea în grevă generală, pe termen nelimitat, a funcţionarilor publici, a cadrelor din sănătate şi din învăţământ poate duce la amânarea alegerilor parlamentare din 30 noiembrie.

Grevele generale pe termen nelimitat, care sunt programate în a doua jumătate a lunii noiembrie, riscă să afecteze scrutinul pentru alegerile parlamentare care, până la acea dată, va fi în mare parte pregătit, dar, dacă grevele se vor prelungi până pe
30 noiembrie, nu va putea fi asistat de personalul care să asigure buna lui desfăşurare. Potrivit hotărârii guvernului privind stabilirea măsurilor pentru organizarea alegerilor din 2008, o serie de categorii de bugetari sunt implicate în asigurarea bunei desfăşurări a scrutinului din 30 noiembrie. HG nr. 986 din 2008 prevede că Ministerul Internelor şi Reformei Administrative dispune măsurile de asigurare a ordinii şi liniştii publice pe toată perioada electorală şi în mod deosebit în ziua votării, precum şi în zilele care premerg ori succed acestei date. Acelaşi minister este cel care asigură paza secţiilor de votare şi a dosarelor întocmite de birourile electorale pe timpul transportului acestora la birourile electorale de circumscripţie, respectiv la BEC, precum şi paza pe timpul tipăririi, transportului şi depozitării buletinelor de vot şi a celorlalte materiale necesare votării.

 

Protest în locul muncii

 

Aceeaşi hotărâre vorbeşte şi despre faptul că Ministerele Educaţiei, Culturii, Muncii, Sănătăţii şi Ministerul Transporturilor dispun măsurile necesare pentru a pune la dispoziţia administraţiei publice locale spaţii corespunzătoare în unităţile din subordine, în vederea organizării de secţii de votare, precum şi pentru sprijinirea cu personal a operaţiunilor tehnice la secţiile de votare. Mai mult decât atât, Ministerul Sănătăţii ia măsurile necesare pentru asigurarea asistenţei medicale la secţiile de votare. Pe de altă parte, în hotărârea de guvern prin care s-a aprobat programul calendaristic pentru realizarea acţiunilor din perioada electorală, 18 noiembrie este termenul până la care majoritatea pregătirilor legate de organizarea alegerilor sunt realizate. Data coincide cu declanşarea grevei generale. Toate acţiunile care se vor desfăşura până atunci presupun şi o serie de cheltuieli aferente, însă, odată cu intrarea în grevă, desfăşurarea alegerilor ar putea fi afectată. Astfel, ele vor fi împiedicate din cauza lipsei personalului medical care trebuie să asigure asistenţă la secţiile de votare ori a celor desemnaţi să asigure ordinea la secţii şi să păzească sacii cu buletinele de vot.

Cât priveşte cadrele didactice, Inspectoratul Şcolar a precizat că, potrivit legii, profesorii nu sunt obligaţi să facă parte din rândul celor care participă la organizarea şi desfăşurarea alegerilor. Cu toate acestea, pe cont propriu, cadrele didactice pot face parte din comisiile din şcolile unde se organizează secţii de votare.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

2 COMENTARII