10.6 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalÎnjurături şi îmbrânceli ca la uşa... asociaţiei

Înjurături şi îmbrânceli ca la uşa… asociaţiei

Solicitarea unui craiovean din cartierul Valea Roşie de a fi debranşat de la sistemul centralizat de încălzire le-a dat de furcă poliţiştilor, dar şi celor de la Asociaţia nr. 16 Eroilor. Bărbatul susţine că a fost agresat de preşedintele acesteia şi că a scăpat apelând 112.

 

La Asociaţia 16 Eroilor din Valea Roşie s-a iscat luni seară un scandal între preşedintele acesteia, Dumitru Tiţă, şi un locatar de la blocul S13, Zaharia Păun. Acesta din urmă susţine că a mers la asociaţie să plătească din datoriile pe care le are la întreţinere, dar şi să ceară preşedintelui să-i aprobe debranşarea. Pentru că reprezentantul asociaţiei i-a refuzat cererea, bărbatul a început să-l acuze pe Tiţă de tot felul de nereguli şi nedreptăţi pe care i le face. Până la înjurături şi îmbrânceli nu a mai fost decât un pas. „Am, ce-i drept, datorie mare la asociaţie, iar în seara aia m-am dus să mai plătesc din sumă şi să anunţ că vreau să mă debranşez. Dar el, nici una-nici două, să-i spun cu ce vreau să mă încălzesc. I-am zis că nu e treaba lui. Mi-a pus mâna în piept şi m-a împins afară, moment în care m-am lovit de grilajul metalic. Dar i-am spus că eu nu plec până nu-şi dă acordul să mă debranşez de la căldură. După aia a întors-o. Când să plec, m-a sechestrat şi a chemat poliţia, spunând că vreau să-i iau banii din casierie. Am sunat şi eu la 112 şi a venit poliţia. Când să plec acasă, m-a lovit unul în faţă, nu l-am văzut cine era, şi m-a umplut de sânge. Mi-a zis că cine mă cred eu şi a fugit. Sigur a avut legătură cu ce mi s-a întâmplat la asociaţie“, a povestit Zaharia Păun. Scena a fost văzută şi de alţi locatari, dar aceştia nu vor să declare nimic, pe considerentul că nu este treaba lor. „Da, am văzut scena, dar nu comentez. Am văzut omul plin de sânge în spatele blocului şi poliţia plecase…“, a spus un locatar.

Preşedintele Asociaţiei nr. 16 Eroilor din Valea Roşie are varianta lui. Tiţa spune că Păun nu este uşă de biserică şi că mai bea şi face scandal. „A venit la asociaţie când se terminase programul. Era pus pe scandal. Zicea că trebuie să-l debranşez eu. I-am explicat care este procedura legală, dar nu s-a liniştit. Atunci l-am împins dincolo de grilaj şi i-am spus să plece, dar a continuat scandalul. Am chemat poliţia şi abia atunci s-a liniştit, dar să-l bat ca să-l umplu de sânge nici vorbă!“, a declarat Dumitru Tiţa. Cum cei doi locuiesc în blocuri apropiate, vecinii îi cunosc îndeaproape şi au păreri bune despre preşedinte şi contradictorii despre locatarul de la S13, care „vorbeşte mai mult singur“.

 

Debranşare ca la carte

 

Ca să aibă sorţi de izbândă, Zaharia Păun ar trebui să urmeze paşii pe care îi recomandă Legea serviciului public de alimentare cu agent termic. Acelaşi lucru ar trebui să-l facă şi preşedintele asociaţiei, împăcând astfel şi capra, şi varza. În norma legală (Legea nr. 325/2006), la articolul 30 se prevede clar: „Debranşarea totală a instalaţiilor interioare de încălzire şi/sau pentru apă caldă menajeră ale unui utilizator tip condominiu se va face în următoarele condiţii cumulative:

a) acordul scris al asociaţiei de proprietari, exprimat prin hotărârea adunării generale;

b) anunţarea operatorului care are şi calitatea de furnizor şi a autorităţii administraţiei publice locale cu 30 de zile înainte de debranşare.

Deconectarea unui consumator de energie termică dintr-un condominiu se face cu respectarea următoarelor condiţii cumulative:

a) acordul vecinilor de apartament, atât pe orizontală, cât şi pe verticală;

b) acordul scris al asociaţiei de proprietari, exprimat prin hotărârea adunării generale, asupra intenţiei de realizare a unui sistem individual de încălzire;

c) anunţarea, în scris, a operatorului care are şi calitatea de furnizor, cu cel puţin 30 de zile înainte.

Debranşarea unui utilizator de energie termică, altul decât cel de tip condominiu, se realizează cu anunţarea operatorului care are şi calitatea de furnizor, cu cel puţin 30 de zile înainte.

Deconectările/debranşările nu se pot realiza în timpul sezonului de încălzire.

Deconectările/debranşările se efectuează numai de către operatorul care are şi calitatea de furnizor, în termen de maximum 45 de zile de la data solicitării, după verificarea documentelor care dovedesc îndeplinirea condiţiilor cumulative impuse.

Cheltuielile de deconectare/debranşare sunt suportate de solicitant.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

14 COMENTARII